Атеротромбозата е един от най-големите убийци на нашето съвремие. Тази

...
Атеротромбозата е един от най-големите убийци на нашето съвремие. Тази
Коментари Харесай

Наше светило разкри връзката между ваксините и тромбозите

Атеротромбозата е един от най-големите убийци на нашето съвремие. Тази форма на тромбоза, която е провокирана от агресивността на атеросклеротичния развой, визира всички сегменти от съдовата система – мозък, сърце, периферни съдове.

Това сподели за БГНЕС кардиологът проф. Иво Петров, който взе участие в 11-то издание на Балканския Ендоваскуларен Конгрес, където се сплотяват напъните на 7 медицински специалности.

Атеротромбозата е един от най-големите проблеми в международен мащаб, освен в България.

„ На атеротромбозата се пада повече от 50% от смъртността в България “, съобщи той.

Според него коронавирус инфекцията е причина за активизиране на склонността към тромбообразуване и в доста редки случаи имунизациите.

„ Съотношението сред атеротромбози от инфекцията и имунизациите е многократна, минимум разликата е стократна. Имаме голям проблем за пациентите, които са позитивни на COVID-19 и доста дребен проблем с тези, които са имунизирани “, разяснява кардиологът.

Той разясни, че преди няколко седмици е излязло огромно изследване, в което се споделя, че при имунизациите, основани на иРНК, казусът от възникването на тромби е доста дребен.

Попитан дали може да предотвратим образуването на тромбози, проф. Петров сподели, че отговорът е да.

„ Има както смяна на стила на метода на живот, по този начин и лекарства, които могат да окажат превантивно влияние, т.е. да предпазят пациента от формиране на тромби. Това са дейни лекарства от позиция на тромбообразуването и те са антикоагуланти, антиагреганти, вазодилататори.

Това са медикаментите, които играят основна роля в предпазването и лекуването на съдовите болести “, уточни медикът.

По отношение на застрашените, той сподели, че това са хората, които имат фамилна предразположеност, диабетици; хората, които имат нараснали равнища на холестерола, нараснали равнища на тромбоцитите и предложи във време на пандемия и вълна да бъдат по-бдителни към здравето си.

Проф. Петров разяснява, че въпреки да живеем повече от година в условия на пандемия, към момента има доста незнайни, други към този момент са известни.

Кардиологът е безапелационен, че смъртните случаи след имунизация са единични, т.е. това е изключение от правилото.

От думите му стана ясно, че сред 15-19% от пациентите, които умират, имат някакво сърдечно-съдово засягане, което най-често се дължи на тромбоза.

По време на Конгреса беше разисквана тематиката за основаването и организирането на центрове за лекуване на исхемичен мозъчен инсулт, като експерти от Англия, Германия и Америка споделиха опит.

В България едвам в този момент стартира организация по основаването на такива центрове, а ендоваскуларното лекуване дотолкоз е най-ефикасният способ за лекуване на мозъчен инсулт в острата му фаза, че нуждата от брой лекувани пациенти е едвам 2,6 пациента, с цел да бъде избавен един човешки живот.

А всеки 6 минути забавяне за неговото приложение понижават с 1% шанса за добър резултат при всеки съответен пациент. Колаборацията сред експертите е основна за триумфа на ендоваскуларното лекуване при мозъчен инсулт. В исторически аспект това е лекуването с най-гигантски освен пациентски, само че и здравеопазен резултат в историята на медицината. Създаването на такива центрове у нас ще е голям скок напред.

Мозъчният инсулт е най-големият инвалидизатор на нашето съвремие и в случай че може да бъде лекуван в точния момент – хората, които минават през него, ще могат да продължат да бъдат потребни на обществото. Освен това недобре лекуваните и нелекуваните пациенти генерират доста повече разноски за здравната система. Заболяването е водеща причина за смъртност и у нас. На година в България се записват над 35 000 случая на мозъчни инсулти, или към 100 дневно. От тях 7000 приключват с летален излаз.

Друг огромен акцент по време на конгреса ще бъде модерното лекуване на комплицирана аортна патология - аневризми и дисекации, както и ендоваскуларно лекуване на хронична обструктивна белодробна хипертония.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР