Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

...
Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Има действия или бездействия на Гешев, които могат да бъдат подведени по Наказателния кодекс

Атанаска Дишева, член на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), разяснява в " Неделя 150 " по поисканото освобождение на основния прокурор Иван Гешев от шестима души от Прокурорската гилдия и тяхната трансформация в отношението им към него. Заглавието е на " Дневник ".

 Членове на прокурорската гилдия оферират Иван Гешев да бъде освободен Членове на прокурорската гилдия оферират Иван Гешев да бъде освободен

Иска ми се да имам вяра, че сътрудниците са узрели, осъзнали са, разискали са обстоятелствата, обстановката в най-хубавия смисъл, без политизация на дейностите си и са създали това предложение. Правното съображение, което те показват, е тежко нарушаване на служебните отговорности. Уронването на престижа на правосъдната власт е друго, настрана съображение. Разбира се, ние можем да преквалифицираме, когато стартираме да обсъждаме всъщност.

Буквално с първото изказване на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов събитията, които са посочени в предлагането, станаха известни. Той съобщи, че по директно разпореждане или искане на основния прокурор на местопроизшествието е заведен прословутият израелски специалист. Като възможен потърпевш, който следва да бъде разпитан като очевидец, на общо съображение не е следвало да дава такива инструкции - частно експерт да участва на местопроизшествието . Това са събитията, които са посочени в настояването и които са обосновани като тежко нарушаване на службените отговорности.

Това, че се приказва за уронване на престижа на правосъдната власт с дейностите или бездействията на основния прокурор, по никакъв начин не е инцидентно. Защото всяко деяние или безучастие, според от резултата, който то е имало, може да бъде квалифицирано като уронване на престижа на правосъдната власт. Най-общо казано, това съставлява понижаване на публичното доверие в правосъдната власт, в тази ситуация в прокуратурата.

Вероятно става дума за някаква форма на катарзис, както беше наречено нагледно държанието на сътрудниците от прокурорската гилдия. Причините за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев се коренят безусловно във времето, преди той да бъде определен за основен прокурор, и в дейностите и бездействията му по време на неговия мандат. Многократно е ставало въпрос за това, в това число в двете оферти на двама министри на правораздаването. В тях се съдържаха учредения, доста по-значими и основни, по мое виждане, от това, което сега се показва като съображение за предварително освобождение.

Не мога да ги нарека закононарушения на този стадий, тъй като с цел да се назова нещо закононарушение, то би трябвало да е потвърдено с влезнала в действие присъда, чисто официално - нещо, което самият основен прокурор не правеше, изключително при започване на своя мандат. След това сякаш поразбра, че не може толкоз свободно да се приказва кой е нарушител - за прословутата хипотеза за невиновност приказвам.

Но има дейности или бездействия, които могат да бъдат подведени под всякакви сформира на Наказателния кодекс. И имаше такива изказвания в общественото пространство, има голям брой и журналистически следствия, и обоснования изказвания и изложби на много квалифицирани и опитни адвокати, които дефинират държанието му като такова. През лятото на 2020 година обосновава за какво има нужда от смяна на прокуратурата като орган и там вършат един доста дълъг лист, освен обвързван със настоящия основен прокурор, само че и с предходния.

Изнасянето на напред във времето на това, за което е импортирано предлагането на шестимата членове на Висш съдебен съвет за освобождение на Гешев, наподобява като дребна вина спрямо това, за което има данни и за което се твърди в държанието на основния прокурор, та да не се мислим, че това е, нагледно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е импортирано предлагането.

Има справедлива опция процедурата във Висш съдебен съвет за това да завърши до края на май . Ако на следващия ден (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от цялостния седемдневен период да даде мнение, да изиска събиране на доказателства, да направи несъгласие по допустимостта на предлагането. Би трябвало този период да изтече идващия понеделник. Доколкото ми е известно, още в петък е разпоредено то представляващия Висшия правосъден съвет връчването на дубликат от предлагането на господин Гешев, а откакто казвате, че той в това време се е завърнал в страната, евентуално са подхванати дейности. Сега, дали ще стане през почивните дни или на следващия ден такова връчване...

Всичко зависи от това по кое време предлагането ще бъде връчено на господин Гешев. Защото срокът за изложение на мнение от негова страна тече от датата на връчването.

След това в тридневен период Висш съдебен съвет би трябвало да насрочи съвещание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предлагането. И по-късно да насрочи разглеждане всъщност. В рамките на едно съвещание разискването може да завърши.

Седемнайсет от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор, с цел да се случи това . Предходното държание на членовете на Висшия правосъден съвет не може да бъде меродавно за база, на която да се реши по какъв начин биха дали своят вот в новата обстановка. Всъщност единствено четирима члена би трябвало да гласоподават срещу, с цел да не бъде признато предлагането.

Ако 49-ото Народно заседание се задържи задоволително дълго време, би могло във времето, до момента в който вероятно няма настоящ основен прокурор, а някой различен извършва длъжността, да бъдат определени нови членове на Висш съдебен съвет.

Може да се стартира процедура от един Висш съдебен съвет, кандидатури да бъдат издигнати. И изборът на нов основен прокурор да бъде приключен от различен правосъден съвет.

Цялото изявление можете да чуете в

 Процедурата по желание на нов основен прокурор може да бъде стартирана от един Висш съдебен съвет и да бъда приключена от различен.
© Юлия Лазарова

Процедурата по желание на нов основен прокурор може да бъде стартирана от един Висш съдебен съвет и да бъда приключена от различен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР