Атаките срещу руските летища в Рязанска и Саратовска области, както

...
Атаките срещу руските летища в Рязанска и Саратовска области, както
Коментари Харесай

Как Украйна удари руския тил със стари съветски дронове

Атаките против съветските летища в Рязанска и Саратовска области, както и в Курска област, явно са били добре планувани от украинските въоръжени сили . Как са го създали остава мистерия. Версията на съветското военно министерство е, че това е станало благодарение на остарели руски дронове. Но способни ли са те на това, проучва Руската работа на Би Би Си.

В понеделник, 5 декември следобяд, съветското министерство на защитата призна за. Във вторник неидентифициран дрон, което също се употребява от военните. Според губернатора на Курска област Роман Старовойт ударът е поразил " нефтения контейнер ", той се е запалил.

" Сутринта на 5 декември режимът в Киев, с цел да изведе от строя съветската далекобойна авиация, направи опити да нанесе удар с реактивни безпилотни летателни апарати (БЛА) руско произвеждане по военните летища Дягилево в Рязанска област и " Енгелс-2 " в Саратовска област ", ​​съобщиха от Министерството на защитата.

От съветското военно ведомство твърдят, че дроновете са били свалени и техните фрагменти " леко са развалили обшивката на два самолета ", а също по този начин са умъртвили трима военни авиотехници и са ранили други четирима.

Относно " реактивните безпилотни летателни апарати руско произвеждане ", това са Ту-141 " Стриж " , оповестиха съветски военни канали в " Телеграм ", първи обаче съобщи това кореспондентът на " Комсомолская истина " Александър Коц.

Не всички детайлности за тези удари са известни, само че потреблението на остарели руски дронове, в случай че тази версия се удостовери, е извънредно ненадейно, защото на доктрина противовъздушната защита на такива военни обекти би трябвало да бъде проведена за битка с такива устройства.

От техническа позиция сходно решение наподобява в случай че не необикновено, то най-малко мъчно изпълнимо, защото Ту-141 е много остаряло устройство, предопределено да взема решение други проблеми, и не би било елементарно да се приспособява за такива удари .

По-логична наподобява версията, че Украйна е съумяла да сътвори нов дрон с огромен обхват и потребен товар . За това към този момент приказваха представители на украинската промишленост. Засега обаче няма никакви детайлности за този план в отворени източници.

Съветските " Стриж " -и

Летище Курск се намира в границите на града, на към седем километра източно от центъра на града. Оттам до украинската граница са към 100 километра по права линия. От летище " Енгелс-2 " до най-близката територия, следена от въоръжените сили на Украйна, има повече от 500 километра. От Разанското Дягилево до границата на Украйна са повече от 450 километра.

Единственият безпилотен аероплан, който е останал у украинските въоръжени сили от руско време и има задоволителен обхват за поразяване на цели на такова разстояние, е Ту-141.

Въоръжените сили на Украйна употребяват и руския БПЛА Ту-143 " Рейс ", който се разграничава от " Стриж " главно с по-малките си размери и обхват.

И двата апарата са основани в конструкторското бюро на " Туполев " през 60-те години на предишния век. От края на 50-те години конструкторското бюро създава серия безпилотни летателни апарати, измежду които са стратегически свръхзвукови разследващи и безпилотни самолети-камикадзе. Само " Стриж " и " Рейс " обаче влязоха повече или по-малко в огромно всеобщо произвеждане.

Първоначално " Стриж " е умислен от военните за дръзки разследващи набези. Предполагало се е, че апаратът ще пробие над фронтовата линия със свръхзвукова скорост (> 1230 km / h), ще организира разузнаване на разстояние от няколкостотин километра и по-късно ще се върне по същия метод.

" Рейс ", чиито задачи са по-скромни, е бил основан като по-прост модел с непрекъсната крейсерска скорост от 950 километра в час за разузнаване до дълбочина 60-70 километра. Общият обсег на полета му е 180 километра, само че това е при положение на еднопосочен полет. По принцип се е предполагало, че апаратът би трябвало да се върне в точката си на изстрелване. Това значи, че " Рейс " не може да преодолее разстояние от 450 километра.

В резултат на това дронът се оказва много сполучлив и когато влиза в произвеждане през 1970 година, военните клиенти смекчават условията си към " Стриж ", който в последна сметка в действителност се трансформира в увеличено копие на " Рейс " с по-голям обсег и повече благоприятни условия за разследваща техника.

Възможно ли е Ту-141 да се трансформира в дрон-камикадзе?

Обхватът на Ту-141 от 1000 километра би бил повече от задоволителен за офанзиви на летищата в Енгелс и Дягилево, да не приказваме за Курск.

Оборудването на двата дрона евентуално разрешава замяната на разследващото съоръжение с бойна глава. Първото поделение е преносимо и най-вероятно не е било мъчно да се инсталират експлозиви и детонатор там, като се има поради, че в Украйна има произвеждане на комплицирани крилати ракети, има експерти и нужното съоръжение.

Ситуацията е по-сложна с навигационната система и най-важното с насочването (това са две разнообразни системи).

И двата дрона, по-специално Ту-141, са самостоятелни, т.е. не се ръководят от външен оператор, а благодарение на бордови компютър - автоматизираната бордова система за ръководство АБСу-143. Тя включва инерционна навигационна система, с други думи, автопилот.

Задачата на разследващия дрон е да лети над избран регион, като снима " на необятно ", а не обособени дребни обекти. Отклонение от няколко десетки метра надали би било сериозно за предназначението му макар обстоятелството, че на разстояние от стотици километри отклонението се усилва и може да стане много огромно.

Дори връщането и кацането не изискваха огромна акуратност - " Стриж " се приземява с парашут и е задоволително да се избере огромна поляна за задачата.

В същото време, по време на офанзивата на летище Дягилево, съдейки по фотосите, които се появиха в интернет, дронът се е взривил покрай бомбардировач Ту-22М3 на стоянката. Това се удостоверява от сателитната фотография на ImageSat, на която се виждат следи от пожар наоколо до един от самолетите.

Satellite photos from showing the aftermath of the attack on the Russian Dyagilevo airbase today. The photos show burn marks near a Tu-22M3 bomber. H/t
— Rob Lee (@RALee85)
По непотвърдена информация два бомбардировача Ту-95 са били развалени на летището " Енгелс-2 " (може би те попадат в изказването на Министерството на отбраната). Сателитните изображения обаче не демонстрират съществени вреди по тях.

Aftermath if the alleged Ukrainian strike at the Engels airbase, Dec 4th/Dec 6th images comparison. Several fire trucks and a foam beneath Tu-95 is clearly visible (also I'd say some craters, but I'm not 100% sure).
— Mark Krutov (@kromark)
Съдейки по фотосите от Дягилево, дронът е " изпуснал " самолета единствено на няколко метра. Това значи, че КВО (кръгово евентуално отклоняване, с други думи, точност) подхожда на добра модерна крилата ракета.

Навигационната система на Ту-141 най-вероятно не би могла да обезпечи такава акуратност. Но тя не би трябвало да го прави.

Ракетите и точно управляемите снаряди нормално употребяват две разнообразни системи. Едната, навигационната, дава отговор за доставянето на ракетата до задачата. Тя може да бъде сателитна навигационна система или инерционна, или и двете. С тяхна помощ ракетата доближава до зоната, където се намира обектът, който би трябвало да бъде ударен.

След това се включва главата за самонасочване - радар, който сканира региона в търсене на цел, пасивна система, която улавя сигнал от противников радар, инфрачервен датчик, който насочва ракетата към източник на топлота, или датчик, който търси леке ​​от лазерен лъч, който осветява задачата.

Съвременните прецизни сателитни навигационни системи към този момент са достигнали такова равнище на акуратност, че някои ракети могат да ударят цел, употребявайки единствено нейните координати, само че Ту-141 се ръководи от стандартен руски автопилот от 70-те години, чиято акуратност е надалеч от GPS. Такава навигационна система е подобаваща единствено за ракети с нуклеарна бойна глава, за които отклоняване от десетки метри няма значение.

Как се появи версията за Ту-141

Версията за офанзивите по летищата с безпилотни самолети Ту-141 изглеждаше безапелационна за мнозина. Това също е напълно разбираемо.

Факт е, че тези разследващи дронове са предопределени на първо място да работят против армиите на страните от НАТО при положение на война в Европа. Следователно по време на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики множеството апарати Ту-141 са се озовали в някогашните руски републики, граничещи с европейски страни, по-специално в Украйна.

Украйна употребява Ту-141 във войната с Русия. Това оповестиха експерти от групата " Орикс ", която проучва данни за оръжията от открити източници. Много съветски военни блогъри също писаха за това. Както каналите в " Телеграм ", по този начин и държавните медии съобщаваха много постоянно, че Украйна преобразува тези апарати в ударни дронове.

На 14 септември няколко съветски канала оповестиха по едно и също време, че украински " Стриж " е паднал в Ставропол, вследствие на което няколко души са били ранени. Впоследствие каналът " Астра " разпознава на фотосите елементи от съветската крилата ракета " Калибър ".

В един случай собствеността на подобен дрон не може да бъде открита. На 10 март 2022 година,  който беше разпознат като Ту-141. Съдейки по траекторията на полета му, той е пресякъл територията на Унгария, откъдето към този момент е отлетял за Хърватия.

Русия упрекна Украйна за изстрелването му, до момента в който украинците настояха, че това е съветски " Стриж ". Москва твърди, че не е употребила дроновете от 1991 година, до момента в който Киев уточни, че дронът е имал червени звезди върху него, до момента в който украинските Военновъздушни сили употребяват тризъбец като своя емблема.

Освен това, както писа проруският " Телеграм " канал Хроника на оператора на БПЛА на 13 ноември, въоръжените сили на Украйна в някакъв миг са спрели да употребяват Ту-141 и Ту-143. Според този канал запасите от тези дронове в Украйна или са се изчерпали, или въоръжените сили на Украйна са почнали да ги пазят за нещо.

През противовъздушния щит

Още една необятно публикувана версия е, че въоръжените сили на Украйна употребяват Ту-141 за отваряне на съветската система за противовъздушна защита, което наподобява напълно разумно. За задачата не е належащо да се прави нищо с дрона, а местоположението на батериите и радарите за Противовъздушна отбрана е значима информация.

Но в този момент, когато три военни летища бяха ударени от украински дронове, това изказване наподобява много необичайно.

Факт е, че противовъздушната защита на такива значими обекти като летища за далечна и стратегическа авиация е ориентирана към поразяване на " типичен " въздушни цели още от руско време - самолети, хеликоптери, крилати ракети и най-после, до известна степен, балистични ракети.

Ту-141 като цел за противовъздушна защита не се разграничава от крилата ракета. По този метод признанието, че " Стрижите " са съумели да преодолеят стотици километри в зоната на деяние на противовъздушната защита, е признание на цялостната й неефективност .

Междувременно през последните години, изключително в спора в Нагорни Карабах и по време на войната в Украйна, дроновете-камикадзе, които са градивно разнообразни от " Стижиите ", започнаха да се демонстрират от ден на ден и повече. Типичен образец е да вземем за пример иранският " Шахед-136 ", който се употребява интензивно в Украйна от Русия.

Такива дронове могат да летят на ниска надморска височина, което ги прави сложни за разкриване. Освен това дизайнът на самия дрон може да способства за понижена видимост. Всеки метод за противопоставяне на офанзивата на дронове зависи на първо място от това какъв брой рано са били видяни в небето, само че това е доста мъчно да се направи и въоръжените сили са похарчили доста старания, с цел да реализиран резултати в битката с тях.

Ако Русия признае, че Украйна е употребила нещо сходно против нейните летища, това би било доста по-малък удар върху репутацията на нейната Противовъздушна отбрана.

Нова разработка на Украйна?

Има и друга версия, която частично заради съвсем цялостната липса на каквато и да е информация може да изясни тези удари.

В началото на ноември ръководителят на " Укроборонпром " Олег Болдирев съобщи, че преди края на годината Украйна ще получи нов тежък дрон с обхват на деяние " хиляди " километра и с бойна глава от 75 кг.

" Вече излетя, към този момент кацна... Това е тежка машина, над 200 кг излетна маса. Това е разработка, която дава отговор на дилемите, които ни бяха сложени (от главнокомандуващият на Въоръжените сили на Украйна) Валерий Залужни още при започване на август. След това беше избран лист със задания за комплекса, една от тях беше такава. Мисля, че преди Нова година ще я представим и ще я покажем на Въоръжените сили на Украйна. Като единствен наш клиент до момента ", сподели той.

Тази версия би могла да изясни информацията, публикувана с позоваване на неназован почитан украински военнослужещ, американският вестник The New York Times. Според тази информация в една от офанзивите на 5 ноември е взела участие украинска диверсионно-разузнавателна група , която е помогнала за насочването на дрона към задачата. Подобна информация е невероятно да се ревизира във война, само че в случай че се окаже вярна, това би обяснило точността, с която дроновете са поразявали самолетите.

Вярно, това събитие би повдигнало нов въпрос - за отбраната на стратегическите летища в дълбините на съветската територия. Както сподели пред Би Би Си прочут съветски източник, поискал анонимност, " летищата постоянно са били леснодостъпни ", добавяйки обаче, че това е било " преди ". Колко налични остават такива обекти в този момент, той не разяснява.
 Guardian: Украйна демонстрира тактическа досетливост и не стопира да изненадва
Guardian: Украйна демонстрира тактическа досетливост и не стопира да изненадва

Киев постоянно не осведоми съдружниците си за планувани дръзки атаки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР