Атаката уби трима екстремистки лидери на групировка, свързана с апарата

...
Атаката уби трима екстремистки лидери на групировка, свързана с апарата
Коментари Харесай

САЩ нанесоха удар с дрон в Багдад срещу лидер на милиция

Атаката умъртви трима екстремистки водачи на формация, обвързвана с апарата за сигурност на иракското държавно управление

Удар с дрон в Багдад умъртви почитан фигура от иракските милиции, както и други двама, написа Ню Йорк Таймс.

Ройтерс написа, че ударът е бил от нанесен по автомобил в иракската столица. Той е бил ориентиран към водач на групировката „ Харакат ан Нуджаба “ Групата, тясно обвързвана с Иран, беше избрана като световна терористична организация от Държавния департамент през 2019 година

В яростно изказване представител на иракското държавно управление упрекна Съединените щати за офанзивата, наричайки я „ фрапантно нарушаване на суверенитета и сигурността на Ирак “ и „ не по-различно от терористичен акт “.

Съединените щати не поеха неотложно отговорност за удара, само че чиновник на Пентагона удостовери удара на Съединени американски щати, като сподели, че Съединените щати не престават да работят, с цел да защитят силите си в Ирак и Сирия, като се оправят със заканите, пред които са изправени.

През последните седмици американската войска отговори няколко пъти на повече от 70 офанзиви от подкрепяни от Иран въоръжени групировки в Ирак против американски бази и лагери в Ирак и Сирия. Тези удари два пъти бяха ориентирани против друга иракска милиция, обвързвана с Иран, Катаиб Хизбула, както и няколко други.

Съединените щати избягваха да нанасят удари по цели в Багдад през последните години заради високата плътност на популацията, отбелязва Ню Йорк Таймс.

Хамас разгласява изказване, в което осъжда нападението против бойците на Нуджаба. Групировката се опита да помогне на Хамас в битката му против Израел и пое отговорност за удар с дрон през ноември, който удари учебно заведение в южния израелски град Ейлат.

Убийството на тримата оперативни сътрудници провокира апели от иракски политически партии, свързани с Иран, за неотложно евакуиране на всички сили на Съединените щати от Ирак.

В Ирак има към 2500 американски военнослужещи, най-вече в бази надалеч от обитаемоте места.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР