Атаката срещу Израел предизвика скок в цената на петрола още

...
Атаката срещу Израел предизвика скок в цената на петрола още
Коментари Харесай

Цената на бензина може да надхвърли 4 лв.

Атаката против Израел провокира скок в цената на петрола още с отварянето на пазарите при започване на седмицата. Въпреки, че Израел и Палестина не са производители на суровината, районът на Близкия Изток държи 30 % от международното предложение и тържищата реагираха неотложно.  
Според анализатори, в случай че спорът се разрасне и обхване огромните производители като Иран и Саудитска Арабия, може да се стигне до дефицит на нефт в международен мащаб, скок в цените на горивата, като бензинът у нас може и да надвиши 4 лв. за литър.
Първата международна петролна рецесия идва тъкмо преди 50 години с офанзивата против Израел от страна на няколко арабски страни, предвождани от Египет и Сирия. Заради наложеното тогава ембарго, петролът нараства фрапантно и в никакъв случай повече не се връща на равнищата си от преди войната. Сега анализатори разясняват, че актуалните военни дейности надали ще провокират икономическите земетресения в подобен мащаб, само че всичко зависи от това какъв брой ще продължи войната и дали няма да бъдат въвлечени още страни.
" Най-големият проблем е в това, че ние като консуматори в Европа, които би трябвало да внасят нефт отнякъде - това е главният ни източник, откакто съветският нефт върви към нула ", показва пред NOVA Цветослав Цачев, стопански анализатор. Ако други страни не бъдат въвлечени в спора пазарите ще се успокоят. В противоположен случай сегашните цени на петрола от към 86-87 $ за барел може и да се удвоят. А оттова ще скочи и сметката ни на бензиностанциите.
" Ако прибавим 50 % към настоящата цена на петрола Ц значи гоним 4 лв. ", твърди анализаторът Цветослав Цачев.
Войната в Близкия изток слага под опасност и сигурността на доставките на артикули сред Европа и Азия - Суецкият канал е покрай военните дейности. Очакваното усмиряване на инфлацията към този момент наподобява, че се отсрочва. " За страдание сезонът на войните стартира - има такава смешка сега на " Уолстрийт. Инфлационните процеси, които изпитваме, ще продължат ", твърди Андрей Георгиев, финансов брокер.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР