Астрономите на НАСА откриха нова Луна, която обикаля около астероид

...
Астрономите на НАСА откриха нова Луна, която обикаля около астероид
Коментари Харесай

НАСА откри нова Луна на 75 милиона км от Земята

Астрономите на НАСА откриха нова Луна, която обикаля към метеорит на 75 милиона км от Земята, оповестява „ Дейли Мейл “.

Широката към 5 км Луна, чието име към момента не е публично оповестено, обикаля към необятния 27-километров метеорит Полимел на разстояние 200 км.

Астрономите са създали новото изобретение инцидентно благодарение на наземни телескопи, когато обектът е минал пред звезда и е блокирал нейната светлина.

По време на наблюдението двойката се е намирала на 770 млн. км от Земята - тъй че новото изобретение е почти еднакво на това да видиш четвърт от тротоар в Лос Анджелис от небостъргач в Манхатън, заяви НАСА.

Полимел е един от Троянските метеорити - огромна група метеорити, наричани " вкаменелостите " на Слънчевата система, които споделят орбитата на Юпитер към Слънцето. Той е и един от метеоритите, които ще бъдат посетени през 2027 година от Люси - галактическата сонда на НАСА, която беше изстреляна през октомври предходната година. В момента " Люси " обикаля към Земята, само че през 2027 година ще посети Полимел и неговата луна.

От НАСА оповестиха, че естественият сателит е бил открит на 27 март, когато е минал пред звезда и е блокирал светлината ѝ – събитие, известно като " окултация ". Но откритието е било " изненада ", защото откривателите по това време са били съсредоточени върху приемането на данни за Полимел.

„ Бяхме разчувствани, че 14 екипа оповестиха, че са следили по какъв начин звездата помръква, до момента в който минава зад метеорита “, сподели Марк Бюи, теоретичен началник на окултацията на Луси в Югозападния проучвателен институт в Сан Антонио.

Използвайки данните от окултацията, екипът съумя лда оцени размера на Луната (около 5 км в диаметър) и на Полимел (27 км по най-широката му ос).

В сходство с конвенцията за именуване на планети спътникът няма да получи публично име, до момента в който екипът не дефинира орбитата му. Това може да се случи едвам откакто галактическата сонда на НАСА Люси се приближи до метеорита през 2027 година По време на задачата си Луси ще посети един метеорит от основния пояс и седем Троянски метеорита, както и две от луните на троянските метеорити.

Космическата сонда на стойност 981 млн. $ започва на 16 октомври 2021 година и съвсем е приключила една обиколка към Земята - първия стадий от пътуването си. Тя ще прелети два пъти към Земята, с цел да поправя траекторията си и да се насочи по пътя към външните елементи на Слънчевата система. Първото ѝ посещаване на метеорит ще бъде през април 2025 година, когато ще прегледа метеорита от основния пояс Доналджохансон. Главният пояс се намира почти сред орбитите на планетите Юпитер и Марс, по-близо от Троянските метеорити, които споделят орбитата на Юпитер.

Междувременно първото прехвръкване на Троянски метеорит ще се случи чак след две години, когато Люси се приближи до Юпитер през август 2027 година По-голямата част от визитите на метеорити ще се случат през 2027 и 2028 година, а последното прехвръкване на метеорита е планувано за март 2033 година

Троянските метеорити са кръстени на герои от гръцката митология - Еврибат (и неговата луна Кета), Полимел, Левк, Орус, Патрокъл и Меноций - и са попаднали в две гравитационно постоянни ленти в орбитата на Юпитер със Слънцето. Ивицата пред Юпитер се назовава L4, а тази, която е зад него, е известна като L5. От известните 4800 троянски метеорита 65% от тях са в групата L4, а останалите 35% са в групата L5. Полимел и неговата луна са в групата L4. Астероидите съдържат жизненоважни ключове за разшифроване на историята на Слънчевата система - може би даже за произхода на живота - и разгадаването на тези загадки е главен приоритет за НАСА.

Името на задачата " Люси " идва от известния фосилизиран предшественик на индивида, наименуван от откривателите си " Люси ", чийто скелет дава неповторима визия за нашата еволюция. Самите вкаменени остатъци са наречени по този начин във връзка песента на " Бийтълс " от 1967 година " Lucy in the Sky with Diamonds ", известна със своите психеделични, неземни облици. Космическият уред Люси носи и табела, която включва цитати от Карл Сейгън, Мартин Лутър Кинг младши, Алберт Айнщайн и четиримата членове на " Бийтълс ". Според НАСА табелата ще служи като " капсула на времето ", която може да бъде прочетена от хора в далечното бъдеще.

„ Лесно е да си представим, че един ден в далечното бъдеще нашите потомци ще открият Люси да се носи измежду планетите “, споделя НАСА. „ Затова екипът на Люси реши да сложи капсула на времето на борда на галактическия уред под формата на табела с послания, които този път не са предопределени за непознати извънземни, а за тези, които ще дойдат след нас “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР