Астрономи се натъкнаха на сигнали, които може да идват от

...
Астрономи се натъкнаха на сигнали, които може да идват от
Коментари Харесай

Астрономи може да са открили първата екзопланета извън Млечния път

Астрономи се натъкнаха на сигнали, които може да идват от първата екзопланета отвън галактиката, засечена от човек.

Предполагаемата планета,, е ситуирана на към 28 млн. светлинни години от Млечния път, в галактиката M51 (известна на британски и като Whirlpool или " Водовъртеж " ).
Над 4800 екзопланети - по този начин науката назовава планетите отвън Слънчевата система, които орбитират към други (а не Слънцето) звезди - са открити досега. Нито една от тях обаче не е отвън Млечния път - галактиката, в която се намира Земята и в която, с изключение на Слънцето, има още 100 милиарда звезди.
При наблюдението е употребен телескопът на НАСА. НАСА проучването и изводите му " завладяващи ".

С помощта на черна дупка

Сигнал за съществуването на планета нормално идва от прекосяването ѝ пред звезда, което блокира достъпа на телескопа до част от светлината на звездата и води до характерно понижаване на яркостта. Голяма част от откритите до момента планети са засечени точно с помощта на намаляващата бляскавост при прекосяването им пред звезда.

В случая с новата хипотетична планета учените следят, че когато черна дупка или неутронна звезда притегля газове отблизо ситуирана звезда, се получава излъчване на рентгенови честоти поради нагряването на привлеченама материя в относително тясна зона. Преминаваща сред звездата и дупката планета може да блокира съвсем всички лъчи (модел на това прекосяване е ).

Почти три часа такова рентгеново излъчване не доближава от следения район. На базата на този и други фактори учените считат, че в случай че галактическото тяло фактически е планета, е с размерите на Сатурн.

В търсене на други светове

Нужно ще е още време, с цел да се удостовери дали астрономите фактически са видели планета
(а и има и изследователи). Те надали ще засекат още веднъж същото явление; данните сочат, че орбитата на следения обект е огромна и обиколката ѝ може да отнеме 70 години. Наличната информация обаче ги навежда на мисълта, че не бъркат, изяснява за доктор Розан ди Стефано от центъра за астрофизика " Харвард-Смитсониън " в Кеймбридж, Съединени американски щати. Според нея учените са изключили разновидността разстройването в сигнала да е пристигнало от преминаващ газов облак.

През 2018 година точно Ди Стефано, дружно с астрофизика Ниа Имара от Калифорнийския университет в Санта Круз оферират да се употребява този способ, като се следи рентгеновото излъчване сред двойки от звезди или звезда и черна дупка (която нормално се образува от отломките при детонацията на супернова).

" Винаги сме предполагали, че ще има планети и в други галактики. Но фактически да откриеш нещо, е доста красиво, " споделя тя за сп. Nature Astronomy. За нея значимото е работата на екипа да отвори опция други светове и " кандидат-планети " да бъдат открити със същата технология.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР