Астрономи съобщиха, че са открили най-масивната звездна черна дупка -

...
Астрономи съобщиха, че са открили най-масивната звездна черна дупка -
Коментари Харесай

Откриха най-масивната черна дупка в Млечния път

Астрономи оповестиха, че са разкрили най-масивната звездна черна дупка - нещо невиждано до момента, в нашата вселена Млечен път, предадоха Агенция Франс Прес и ДПА, базирайки се на Европейската южна обсерватория (ESO).

Черната дупка, наречена Гая BH3 (Gaia BH3), е с маса към 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето . Обикновено звездните черни дупки в Млечния път имат приблизително единствено 10 пъти по-голяма маса от слънчевата. Най-голямата известна до момента - Сигнус Х-1 (Cygnus X-1), има  към 21 слънчеви маси.

По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи са удостоверили, че това в действителност е черна дупка с маса, доста по-голяма от тази на към този момент известните звездни черни дупки в Млечния път.


       
Подобни колоси към този момент са открити в далечни галактики посредством гравитационни талази, само че в никакъв случай до момента не са виждани в нашата вселена.

" Никой не очакваше да открие черна дупка с огромна маса, която се крие толкоз близо, незабелязана до момента . Това е изобретение, което се прави един път в изследователския живот ", споделя в изказване астрономът Паскуале Пануцо от Парижката обсерватория.

От Европейската южна обсерватория показват, че черната дупка се намира извънредно покрай Земята на разстояние " единствено " 2000 светлинни години в съзвездието Орел.

Светлинна година е дистанцията, което светлината изминава за една година - 9,46 трилиона километра.

Звездата придружител на черната дупка е в положение на самобитно " клатене " под въздействието на своята чудовищно огромна половинка, което е било засечено от астрономите на Европейската южна обсерватория.

Любопитен факт за тази звездна двойка е, че в диска на Млечния път те се въртят в посока, противоположна на тази на останалите звезди . Астрономите позволяват, че това може да се дължи на обстоятелството, че черната дупка се е образувала в друга, по-малка вселена, която е била погълната при започване на живота на Млечния път.

Масивната черна дупка е видяна с помощта на данните, събрани от задачата " Гая " (Gaiа) на Европейската галактическа организация (ЕКА), която има за цел да картографира позициите, придвижванията, дистанциите и яркостта на съвсем 2 милиарда небесни тела.

През 2022 година сондата на ЕКА, която през последните 10 години работи на 1,5 милиона километра от Земята, показа триизмерна карта на позициите и придвижванията на повече от 1,8 милиарда звезди.



Черните дупки са обекти с толкоз мощна гравитационна мощ, че даже светлината не може да се изплъзне от тях. Новооткритият обект принадлежи към фамилията на звездните черни дупки, които са резултат от колапса в края на живота им на звезди с маса неведнъж по-голяма от тази на Слънцето. Те са несравнимо по-малки от свръхмасивните черни дупки в сърцето на галактиките, чийто сюжет на образуване не е прочут.

Гая BH3 е " спяща " черна дупка - тя е прекомерно надалеч от звездата си придружител, с цел да я лиши от материята й, и заради това не излъчва рентгенови лъчи, което я прави извънредно сложна за разкриване, отбелязва Агенция Франс Прес.
       
Телескопът " Гая " е съумял да открие първите две неактивни черни дупки - Гая BH1 и Гая BH2, в Млечния път, само че те са със общоприети маси.

Новото изобретение е разказано в  оповестени в сп. " Астронъми енд астрофизикс летърс " (Astronomy & Astrophysics Letters).

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР