Астрономи са засекли мистериозен взрив от радиовълни, на които са

...
Астрономи са засекли мистериозен взрив от радиовълни, на които са
Коментари Харесай

Радиосигнал на 8 млрд. години достигна до Земята

Астрономи са засекли тайнствен гърмеж от радиовълни, на които са били нужни 8 милиарда години, с цел да доближат до Земята, съобщи. Бързият радиоизблик е един от най-отдалечените и енергични, следени в миналото.

Бързите радиоизбухвания, или FRB, са интензивни, дълги милисекунди прояви на радиовълни с незнаен генезис. Първият FRB е открит през 2007 година и от този момент стотици от тези бързи галактически светкавици са регистрирани, идващи от далечни точки във Вселената.

Взривът, наименуван FRB 20220610A, е траял по-малко от милисекунда, само че за тази част от момента е освободил еквивалента на енергийните излъчвания на нашето Слънце в продължение на 30 години, съгласно изследване, оповестено в списание Science и представено от CNN.

Много FRB излъчват супер ярки радиовълни с дълготрайност най-вече единствено няколко милисекунди, преди да изчезнат, което прави бързите радиоизбухвания сложни за наблюдаване.

Радиотелескопите оказват помощ на астрономите да проследят тези бързи галактически проблясъци, в това число масива от радиотелескопи ASKAP, ситуиран в Западна Австралия. Астрономите употребяват ASKAP, с цел да открият FRB през юни 2022 година и да дефинират от кое място произлиза.

„ Използвайки набора от радиоантени на ASKAP, успяхме да определим тъкмо от кое място идва експлоадирането “, споделя в изказване съавторът на проучването доктор Стюарт Райдър, астроном от университета Macquarie в Австралия.

„ След това използвахме доста огромния телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили, с цел да търсим галактиката източник, откривайки, че тя е по-стара и по-далечна от всеки различен източник на FRB, открит досега и евентуално в дребна група от сливащи се галактики, ” добавя той.

Изследователският екип наблюдава експлоадирането до нещо, което наподобява като група от две или три галактики, които са в развой на обединение, взаимоотношение и образуване на нови звезди.

Това изобретение е в сходство с актуалните теории, които допускат, че бързите радиоизбухвания могат да идват от магнетари или мощно енергийни обекти, резултат от детонации на звезди.

Учените имат вяра, че бързите радиоизбухвания може да са неповторим способ, който може да се употребява за „ претегляне “ на Вселената посредством премерване на материята сред галактиките, която остава неустановена.

„ Ако преброим количеството естествена материя във Вселената – атомите, от които всички сме построени – откриваме, че липсва повече от половината от това, което би трябвало да има през днешния ден “, споделя съавторът на проучването Райън Шанън, професор в Swinburne University of Technology в Австралия.

„ Смятаме, че изчезналата материя се крие в пространството сред галактиките, само че може просто да е толкоз гореща и дифузна, че е невероятно да се види с естествени техники, “ показва още той.

Досега резултатите от актуалните способи, употребявани за оценка на масата на Вселената, не са в корелация между тях, което допуска, че не целият й обсег е включен.

„ Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал “, споделя Шанън. „ Дори в пространство, което е съвсем изцяло празно, те могат да „ видят “ всички електрони и това ни разрешава да измерим какъв брой неща има сред галактиките. “

Този способ за потребление на бързи радиоизбухвания за разкриване на изчезнала материя е демонстриран от починалия австралийски астроном Жан-Пиер Маквар през 2020 година

„ Той открива, че колкото по-далеч е един бърз радиоизблик, толкоз повече разпръснат газ разкрива сред галактиките. Това в този момент е известно като връзката на Макуарт “, споделя Райдър.

„ Някои скорошни бързи радиоизбухвания наподобява прекъсват тази връзка. Нашите измервания удостоверяват, че съотношението Макуарт се отнася до повече от половината известна Вселена “, добавя ученият.

Близо 50 бързи радиовръзки са проследени, с цел да се датират от точките им на генезис и към половината от тях са открити благодарение на ASKAP.

„ Въпреки че към момента не знаем какво предизвиква тези солидни прояви на сила, изследването удостоверява, че те са постоянно срещани събития в космоса и че ще можем да ги използваме за разкриване на материя сред галактиките и по-добро схващане на структурата на Вселената “, споделя Шанън.

Астрономите се надяват, че бъдещите радиотелескопи, които сега се построяват в Южна Африка и Австралия, ще разрешат откриването на още хиляди бързи радиоизлъчвания на по-големи дистанции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР