Астрономи разказаха откъде е възникнал тайнственият извънземен сигнал Wow!, приписван

...
Астрономи разказаха откъде е възникнал тайнственият извънземен сигнал Wow!, приписван
Коментари Харесай

Ето откъде идва загадъчният извънземен сигнал Wow!

Астрономи описаха от кое място е зародил тайнственият извънземен сигнал Wow!, приписван на извънземна цивилизация. Той бил регистриран през далечната 1977 година.

Сигналът Wow! не едно десетилетие притегля вниманието на учените. Той се явява едно от дребното „ свидетелства за извънземен разсъдък “, които съществено се разискват от експертите по цялата планета.

Тази история стартира на 15 август 1977 година, когато откривателят Джери Ейман (Jerry Ehman) е фиксирал мощен теснолентов галактически радиосигнал. Радиосигналите са прослушвани в границите на плана SETI, чиято цел е установяването на нещо сходно. Анализирайки такива индикатори като линията на предаване и съотношението сигнал/шум, Ейман бил изумен от това какъв брой мощно полученият резултат съвпадал с упованията. Той заградил кода 6EQUJ5 и написал в профил Wow!.

Оттогава е изтекла доста вода – версията за интензивност на извънземна цивилизация не е намерила поддръжка измежду учените, само че и не била изцяло опровергана. Сега астрономи от Съединени американски щати настояват, че са намерили пояснение на сигнала. Изводите са оповестени в изданието Journal of the Washington Academy of Sciences, а в резюме споделя New Scientist.

Учените изясняват сигнала с въздействието на кометите 266P/Christensen и P/2008 Y2 (Gibbs). Техният пренос можел да се следи от 27 юли до 15 август 1977 година към групата звезди Chi в съзвездие Стрелец. Ядрата на тези небесни тела са заобиколени от водородни облаци с радиус няколко милиона км. Според учените сигналът може да е регистриран точно заради излъчването на тези облаци. По-рано такава догадка не е обсъждана, защото описаните небесни тела са открити чак след 2005 година. Следователно в предишните десетилетия те не са регистрирани от учените.

Не всички са съгласни с тези заключения. В Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА показват, че това лъчение, с отчитане на дължината на вълната, е доста нехарактерно за кометен облак. Новата догадка може да бъде доказана през 2017 година – точно тогава ще се състои пренос на 266P/Christensen и P/2008 Y2 (Gibbs).

Забележително, че нищо сходно на този сигнал по този начин и не е намерено повече след дълги години на търсене. В тази връзка може да си спомним и мнението на самия Ейман, разкрил „ посланието на пришълците “:

„ Трябваше да го забележим още веднъж, когато го търсихме още пететдесет пъти. Което навежда на мисълта, че това е било сигнал със земен генезис, който просто се е отразил от някое парче галактически отпадък “, споделил преди време откривателят. Впрочем нито Ейман, нито други откриватели са успявали след това да потвърдят това.

Naked Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР