Астрономи откриха сериозни доказателства за наличието на полярен циклон, бушуващ

...
Астрономи откриха сериозни доказателства за наличието на полярен циклон, бушуващ
Коментари Харесай

Оказва се, че Уран има бушуващ полярен вихър

Астрономи откриха съществени доказателства за съществуването на полярен циклон, вилнеещ в горната част на ледения колос. Досега сходно нещо не е било следено на този свят, само че то удостоверява правилото, че всички планети с атмосфера в нашата Слънчева система, без значение дали са скалисти или газови, имат полярни вихри.

Новите данни са получени от учени от Лабораторията за реактивно придвижване на NASA, които са проучвали данни, събрани от Very Large Array. Докато изследва радиовълните, предавани от Уран, екипът открива, че въздухът, циркулиращ на северния полюс, евентуално е по-топъл и по-сух – а това единствено по себе си е сигурен симптом за мощен циклон.

На този стадий единствената планета в Слънчевата система, на която не са били следени циклони  (или антициклони, които се въртят в посока, противоположна на орбитата на планетата), е Меркурий. Той обаче не разполага със основна атмосфера.

Наблюдението е осъществено посредством Very Large Array - 28 радиотелескопа, ситуирани в прашната пустиня на Ню Мексико, които могат да надникнат през облаците на ледения колос и да видят какво се случва под тях.

Освен това астрономите през днешния ден имат опцията да следят Уран от много комфортна позиция. Този мразовит газов колос прави една цялостна обиколка към Слънцето за към 84 земни години и през последните няколко десетилетия е бил извърнат към нас по подобен метод, че полюсите му не са били забележими. От към 2015 година насам обаче Уран се намира в съвършена позиция за проучване.

" Тези наблюдения ни споделят доста повече за историята на Уран. Това е доста по-динамичен свят, в сравнение с евентуално си мислите ", споделя в изказване Алекс Акинс, водещ създател на проучването от Лабораторията за реактивно придвижване на NASA в Южна Калифорния. " Той не е просто елементарна синя топка от газ. Много неща се случват под повърхността. “

Когато през 1986 година галактическият уред " Вояджър-2 " мина около Уран, той следи голям брой забавни феномени, в това число завихряне, което изглеждаше по този начин, като че ли метановите облаци се въртят на южния полюс на планетата.

Въпреки че на пръв взор това приличаше на изрично доказателство за съществуването на полярен циклон, инфрачервените измервания от " Вояджър " не откриха температурни промени, което допуска, че става дума за нещо друго.

Новото проучване обаче демонстрира, че преди десетилетия " Вояджър " може би фактически е следил полярен циклон. В противоположен случай евентуално става дума за някакво много по-странно събитие.

Изследването е оповестено в списание Geophysical Research Letters.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР