Астрономи от университета на Кеймбридж (Великобритания) са открили нов спътник

...
Астрономи от университета на Кеймбридж (Великобритания) са открили нов спътник
Коментари Харесай

Откриха нов спътник на Млечния път

Астрономи от университета на Кеймбридж (Великобритания) са разкрили нов сателит на Млечния път – вселена джудже, която се намира в съзвездие Чаша, на 380 000 светлинни години от Земята.

Изследването е оповестено в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society и на уеб страницата arXiv.org.

Галактиката джудже е наречена Crater 2 (Чаша II) и е открита при разбор на обзора VST ATLAS – данни, получени с Very Large Telescope, комплекс големи оптични телескопи в обсерваторията в Чили.

Галактиката не може да се види с невъоръжено око, защото се намира прекомерно надалеч, а от Земята могат да се разграничат единствено обособени звезди.

Разположение на откритите обекти. Изображение: arXiv.org

Crater 2 е четвъртата по величина измежду спътниците на Млечния път, диаметърът ѝ е 7000 светлинни години. Тя е най-ярката от всички галактики спътници, открити от астрономите за последното десетилетие, и излъчва 160 000 пъти повече светлина от Слънцето.

Според учените откриването на Crater 2 е било толкоз мъчно заради това, че нейните звезди са ситуирани прекомерно надалеч една от друга. Както считат астрономите, до галактиката се намират още четири обекта: кълбовидния звезден куп Crater (куп, в който има доста звезди, тясно свързани гравитационно и въртящи се към общ галактичен център) и три галактики джуджета в съзвездие Лъв.

Астрономите не изключват, че всички те влизат в група обекти, които се „ гълтам “ от Млечния път.

  • Откриха нови галактики спътници на Млечния път

През 1994 година беше открит най-големият сателит на Млечния път – галактиката джудже SagDEG, ситуирана в съзвездие Стрелец, на 50 000 светлинни години от центъра на Млечния път. В диаметър тя доближава 10 000 светлинни години. Двата други наши спътника са известни от древността – Големият и Малкият Магеланов облак.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР