Астрономи, използващи космическите телескопи Swift и Fermi, фиксираха много силна

...
Астрономи, използващи космическите телескопи Swift и Fermi, фиксираха много силна
Коментари Харесай

Раждането на черна дупка ударило земната атмосфера

Астрономи, употребяващи галактическите телескопи Swift и Fermi, фиксираха доста мощна галактическа детонация. Изследователите били мощно сюрпризирани, тъй като това било едно от най-мощните взривни събития, следени в миналото. Оказало се, че тази детонация е била толкоз мощна, че даже йонизирала атмосферата на Земята. Това събитие се е случило на разстояние 2 милиарда светлинни години от нас, пише Forbes.
Прочетете още
Според Роберта Пилера от Политехническия университет в Бари, Италия, засечената детонация е мощно изпускане на гама-лъчение, получило названието GRB221009A. Всяка черна дупка е друга галактика: може би ние живеем в една от тях Все по-често актуалната просвета си задава въпроса за съществуването на мултивселена. Полският физик теоретик Никодем Поплавски счита, ч... Прочети повече „ Това освобождение на сила се е случило на разстояние 2 милиарда светлинни години от нас и е доста по-близо от записаните по-рано сходни гама-импулси.

В същото време към този момент можем да кажем с убеденост, че освобождението на сила е било доста по-силно и самата детонация е била доста по-мощна от други гама-емисии. Това е едно от най-значимите сходни галактически събития ", споделя Пилера. Този поток от гама-лъчение е преодолял 2 милиарда светлинни години, с цел да доближи нашата планета. Тоест, когато се е случило избухливото събитие, животът на Земята таман се е зараждал.

Прието е да се счита, че гама-емисиите се появяват, когато големи звезди умират с гърмеж на свръхнова или още по-мощна детонация – хипернова. Такива детонации водят до появяването на неутронни звезди или черни дупки. Сигналът, получен от галактическите телескопи, е интерпретиран от учените като излъчване на млада черна дупка, която е изпуснала плазмени струи в Космоса съвсем със скоростта на светлината.

„ Сигналът, който открихме, можеше да бъде следен в продължение на 10 часа, което се дължи на това, че източникът на гама-лъчение беше доста по-близо от други източници на такива сигнали “, споделя Пилера. Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето вечно Черните дупки са доста плътни обекти, които имат доста мощна гравитация, тъй че даже светлината не може да избяга от тях. 

Учените считат, че близкото разстояние и голямата мощ са довели до това, че лъчението даже е йонизирало горните пластове на земната атмосфера. Подобно нещо се случва, когато на Слънцето се появи доста мощно изригване и потокът бъде запратен в посока на Земята. Данните от галактическия телескоп Fermi демонстрират, че фотоните, които са били изстреляни в Космоса, са имали 50 милиона пъти повече сила от фотоните на елементарната забележима светлина. За благополучие с помощта на магнитното поле на Земята рекордната детонация не е представлявала опасност за нашата планета.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР