Астронавтът от космическата станция на НАСА Франк Рубио постави нов рекорд за издръжливост при единичен полет

...
Астронавтът Франк Рубио, принуден да прекара допълнителни шест месеца на
Коментари Харесай

Астронавтът Франк Рубио, принуден да прекара допълнителни шест месеца на борда на Международната космическа станция поради проблеми с пътуването му до дома в Русия, постави нов единичен самолет в САЩ рекорд за издръжливост на полет в понеделник, надминавайки 355-те дни извън планетата на Марк Ванде Хей.

Рубио и космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин планират да се върнат на Земята на борда на заместващ ферибот „Союз“ на 27 септември, за да затворят маратон 371 -дневен престой в космоса — първият полет, по-дълъг от цяла година, на американски астронавт.

Изстрелян на 21 септември миналата година, Прокопиев, Петелин и Рубио първоначално планираха да се приберат у дома през март, но техният Союз MS-22 фериботен кораб претърпя масово изтичане на охлаждаща течност през декември, вероятно поради сблъсък с микрометеорит.

След задълбочен анализ руснаците стигнаха до заключението, че температурите в кабината вероятно могат да надхвърлят границите за безопасност при повторно влизане. Така че те избраха да изстрелят непилотен заместител Союз през февруари, който извърши успешно автоматизирано рандеву и скачване.

Скот Кели беше първият американец, прекарал почти година в космоса (340 дни), следван от Ванде Хей (355 дни ), Кристина Кох (329 дни) и сега Рубио (371 дни).

Рубио, Прокопиев и Петелин ще бъдат заменени от нов екипаж на Союз — Олег Кононенко, Николай Чуб и астронавта на НАСА Лорал О'Хара — планирано за изстрелване в петък от космодрума Байконур в Казахстан.

Кононенко и Чуб също планират да прекарат цяла година на борда на станцията. Следващия март друг Союз ще изстреля, носейки ветеран командир Олег Новицки, Трейси Дайсън от НАСА и беларуския изследовател Марина Василевская.

Новицки, Василевская и О'Хара ще се върнат на Земята около 10 дни по-късно. Кононенко, Чуб и Дайсън ще останат в орбита до следващия септември. В края на тази продължила една година мисия Кононенко ще е регистрирал повече от 1000 дни в космоса — още един рекорд — за пет полета.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР