Астронавт, намиращ се на борда на Международната космическа станция (МКС),

...
Астронавт, намиращ се на борда на Международната космическа станция (МКС),
Коментари Харесай

Впечатляваща снимка на NASA улавя сюрреалистичните сияния на мълния и лунната светлина

Астронавт, намиращ се на борда на Международната галактическа станция (МКС), направи една много необикновена фотография на Земята от космоса. Тя съдържа две странни сини светлинни формирания, сияещи в атмосферата на планетата.

Тази впечатляваща двойка може и да наподобява извънземна, само че в действителност е резултат от два естествени феномена, които нямат нищо общо по сред си и които са зародили едновременно.

Снимката е направена през 2021 година от незнаен член на експедиция 66, до момента в който МКС минава над Южнокитайско море. Качена е онлайн на 9 октомври тази година от Земната обсерватория на NASA.

Източник: NASA Earth Observatory

Първото образувание, очевидно в долната част на фотографията, съставлява солидна гръмотевица, образувала се някъде над Тайландския залив.

Принципно е мъчно да се види гръмотевица от борда на МКС, защото нормално са покрити от облаци. Тази съответна обаче се е формирала наоколо до огромен кръговиден отвор в горната част на облаците и е осветила „ стените “ на калдероподобното облачно образувание. Именно по този начин е основала този изумителен светлинен пръстен.

Второто синьо образувание, което може да бъде забелязано в горната дясна част на фотографията, е резултат от изкривената лунна светлина.

Земният сателит е насочен по подобен метод по отношение на МКС, че слънчевата светлина, която отразява, минава непосредствено през атмосферата на планетата, която от своя страна я трансформира в синьо образувание с мъгливо хало.

Този резултат е провокиран от част от лунната светлина, разпръскваща дребни частици в земната атмосфера, допълват от Земната обсерватория.

Сиянието на мълнията. Източник: NASA Earth Observatory

Различните цветове на забележимата светлина имат разнообразни дължини на вълната, което се отразява на метода, по който си взаимодействат с атмосферните частици. Синята светлина има най-къса дължина на вълната и надлежно е най-податлива на разпространяване. Именно това кара Луната на тази фотография да посинее.

Същият резултат изяснява и за какво небето наподобява синьо денем – защото сините дължини на вълната на слънчевата светлина се разпръсква най-вече и е най-видима за човешкото око, споделят от NASA.

На фотографията се вижда и една сияеща мрежа от изкуствена светлина, идваща от Тайланд. Другият главен източник на светлинно замърсяване идва от Виетнам и остров Хайнан в южната част на Китай, въпреки че в по-голямата си част са закрити от облаци.

Оранжевото хало, което минава редом по извивката на Земята, пък съставлява периферията на земната атмосфера (т.нар. „ земен крак “).

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР