Астероидът Апофис, който се смята за един от най-опасните, през

...
Астероидът Апофис, който се смята за един от най-опасните, през
Коментари Харесай

Пак ни предупредиха за Апофис, който опасно ще се приближи до Земята през 2029 г.

Астероидът Апофис, който се счита за един от най-опасните, напролет на 2029 година ще се приближи до Земята на дистанцията, на което са ситуирани геостационарните спътници, предизвестява Всеруският проучвателен институт по проблеми на гражданската отбрана и изключителни обстановки (част от Министерството за изключителни ситуации).

Според прогнозата, с която разполага РИА Новости, това ще се случи на 13 април 2029 година Скоростта на доближаване се прави оценка на 7,42 километра в секунда.

Според изчисленията на специалистите, в случай че метеоритът се сблъска със Земята, освободената сила ще възлиза на 1717 мегатона. Това е 30 пъти повече, в сравнение с при детонацията на най-мощната руска термоядрена бомба в света, изпитана през 1961 година
Два метеорита летят към Земята
" Силата на земетресението в радиус от 10 километра от мястото на рухването може да доближи 6,5 по скалата на Рихтер, скоростта напразно ще бъде минимум 790 метра в секунда ", се споделя в прогнозата на института.

99942 Апофис е открит през 2004 година Диаметърът му е към 325 метра, а тежестта му е към 27 милиона тона.

Астероидите с диаметър повече от километър се класифицират като огромни галактически обекти. Някои учени изясняват всеобщото изгубване на живи организми преди към 250 милиона години или изгубването на динозаврите с рухването на такива небесни тела.

На Земята са известни към 120 доста огромни астероидни кратера, като един от най-известните е Чиксулуб на полуостров Юкатан с диаметър към 180 км. За него се счита, че е провокиран от удар на метеорит с диаметър към 10 км преди към 65 млн. години и се свързва с измирането на динозаврите.
Започна задача на НАСА по разтрошаване на ракета в астероид (ВИДЕО)
Астероидите с по-малки размери също могат да съставляват сериозна опасност, защото рухването им е обвързвано със обилни опустошения, съизмерими с вредите от атомен гърмеж. Само по случайност Тунгуският астероид е паднал в ненаселен регион през 1908 година и не е провокирал сходни последици.

Апофис се счита за най-опасния от метеоритите, защото, когато е открит, изчисленията посочили 2,7% възможност той да се сблъска със Земята през 2029 година Но по-късно учените изключиха тази опасност - съгласно техните данни на 13 април 2029 година метеоритът ще прелети на 37,6 хиляди километра от центъра на Земята.

Астероидът Апофис ще прелети напролет на 2029 година в орбитата на геостационарните спътници, само че няма да се сблъска със Земята, изяснява изявление за телевизионния канал " Звезда " Денис Денисенко, чиновник на отдела за проучване на галактиките и променливите звезди на съветския Астрономически институт " П. К. Щернберг ".
НАСА оцени опцията Земята да се сблъска с астероид
По думите на астронома още през 2004 година е изключена опцията Апофис да падне на Земята, или най-малко за XXI век.

„ Нито през 2029, нито през 2036 година той ще се сблъска с планетата “, разяснява специалистът.

Ученият също по този начин приканва данните за разрушителните последствия от рухването на метеорита да се възприемат като вероятен сюжет за развиването на събитията.

" Потенциален значи, че някой ден, допустимо, може би в миналото ще се сблъска със Земята, само че не в този живот, както се споделя. През XXI век неговият конфликт с нашата планета е изключен ", заключава астрономът.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР