Астана – столицата на великата степ навърши 20 години. По

...
Астана – столицата на великата степ навърши 20 години. По
Коментари Харесай

Астана – столицата на Великата степ, всеки може да я види от днес и в София

Астана – столицата на великата степ навърши 20 години. По случай юбилея в навечерието на празника в постройката на Столична община посолството на Казахстан в България откри фотоизложба, отдадена на града.

Събитието почетоха кметът на София Йорданка Фандъкова, посланиците на Русия, Украйна, Армения, Азербайджан, политици, посетители и публицисти.

Столичният кмет благодари на дипломатите и посочи, че с тази галерия жителите и гостите на града ще съумеят да се срещнат с достиженията на нашите другари.

От своя страна домакинът на фотоизложбата, казахстанският дипломат Н. Пр. Тимертай Избастин съобщи, че в родината му годишнината се отбелязва с доста празненства и начинания. Различни области от републиката са създали дарове на столицата Астана под формата на новопостроени здания.


Той благодари и на София, че е почела юбилея, като в чест на годишнината една столична улица е кръстена Астана.


Както БЛИЦ писа като привет към казахстанския народ известният български композитор Росалин Наков и стихотворец Ангел Симеонов особено записаха ария „ Астана”, която извърши Орлин Горанов.



История на Астана

Астана е новото название на новата столица на Казахстан. Предишното название е Акмола, а преди този момент Акмолинск и Целиноград. Има няколко версии за произхода на това название. Първата е, че градът Акмола е наименуван в чест на един рид от бял варовик, Втората версия е обвързвана с византийския създател Прокопоус. Той писал, че хуните са наричали „ мола “ висок рид или цитадела. Третият вид: Акмола постоянно е била основен център на пазари за наедрял добитък, прочут с обилие и многообразие от млечни артикули (кумис, айрян, курт – сушени топчета прясно сирене, шубат – млечнокисела напитка от камилско мляко и т.н.). Следователно, наименованието на града се превежда като „ бяло свято място “ или „ бяло обилие “.

В Казахската руска енциклопедия е записано, че „ Акмола е оборудване от бял камък, върху четирите стени е повдигнат купол, който припомня горната част на юртата или хемисфера. Блестящият на слънцето купол се е забелязвал отдалече и по този начин крайбрежията на река Есил изглеждаха още по-красиви “. Затова и наименованието Акмола става название на този край.

Степите на Акмола от антични времена са бли място, където са се срещали разнообразни култури и цивилизации. В средата на първото хилядолетие преди н. е. Историкът Херодот загатва маршрута през Голямата степ (по-късно Великият път на коприната), който прекосявал тъкмо тук. Керванните пътища са способствали за процъфтяването на търговията и занаятите в градовете, обичайно профилирани в селско стопанство и животновдството.


Как и за какво Астана става столица на Казахстан?

През 1997 година президентът на върховен Казахстан Нурсултан Назарбаев предложил столицата да бъде преместена от Алматъ в Акмола. Решението е подбудено от значимото геополитическо местонахождение на града – в центъра на Казахстан и на Евро-азиатския континент – и от съществуването на нужната транспортна и информационна инфраструктура. Важна роля за избора на новата столица изиграват и обширните незаети площи, на които да се разгърне градът.


Решението за преместването на столицата от Алматъ в Акмола е взето от Върховния Съвет на Република Казахстан на 6. 7. 1994 година Официалното пренасяне на столицата става на 10. 12. 1997 година С декрет на президента от 6. 5. 1998 година Акмола е прекръстена на Астана, което на казахски значи “столица”.


В момента Астана се простира върху повече от 700 кв. км., а популацията й повече от един милион души.

Преместването на столицата се трансформирало в мощен подтик за икономическото развиване на Астана. Високите темпове на стопански напредък на града притеглят огромен брой вложители. Обемът на привлечените вложения, откогато той получава статут на столица, е повишен на процедура 30 пъти, а брутният районен артикул – 90 пъти.


Промишленото произвеждане, превозът, връзките, търговията и строителството са в основата на градската стопанска система.
Градът се е трансформирал в един от най-големите бизнес центрове в Казахстан.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ
Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР