Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се

...
Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се
Коментари Харесай

Във Варна е открит Аспаруховият мост

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като съставлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от автомагистрала Черно море и Европейски път E87.
Аспаруховият мост е вторият с максимален отвор в България от 160 m след моста Нова Европа (Дунав мост 2) сред Видин и Калафат, който има няколко отвора от 180 m.
Мостът е планиран за общоприетите натоварвания – Н-300 и НК-800, вятър и температурни разлики, при което провисването на междинния отвор е към 0,30 m. Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m), с оптималната височина 52 m, проектирана от Димитър Димитров, а методите към нея са от стоманобетонни елементарни греди. Под него минават кораби, с цел да доближат пристанище „ Варна Запад “. Пуснат е предварително в употреба на 8 септември 1976 година, като е открит от ръководителя на Държавния съвет Тодор Живков. Освен на земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер, Аспаруховият мост е планиран да издържи на ураганен вятър със скорост 180 km/h и температурна разлика от -40° до +40 °C.
Преди Аспаруховият мост да бъде издигнат, превозът сред Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът сред езерото и морето е преодоляван чрез преносим железен мост, вдигащ се при прекосяване на кораби. Това извънредно е забавяло стопанските и туристическите връзки сред Северна и Южна България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР