Асоциацията за защита на потребителите ще постави на вниманието на

...
Асоциацията за защита на потребителите ще постави на вниманието на
Коментари Харесай

Правителството да въведе доброволното изпълнение за събиране на дребни задължения вместо лобистки закони


Асоциацията за отбрана на потребителите ще сложи на вниманието на българското държавно управление въвеждането на „ Доброволното осъществяване “ като действителна мярка за въздържане на издевателството на колекторските компании вместо лобисткото предложение наречено „ Закон за събиране на вземания по потребителски контракти “.
Процедурата ще спести на длъжниците заплащането на правосъдни разходи, начислени неразбираеми такси и лихви, а на кредиторите време и запаси и правосъдни процедури. По създание тя дава опция на кредитора по законов метод да призове длъжника за споразумяване на дълга. Поканата за непринудено осъществяване ще уведомява длъжника, че не е наказан и може да заплати непринудено в 14-дневен период, в случай че признава задължението. В нея ще има и предизвестие, че при несъблюдение, кредиторът може да упражни правата си по правосъден ред. Длъжникът ще получава и копие от документа, удостоверяващ вземането. Ако длъжникът не заплати до два месеца или не се реализира съглашение за погасителен проект, процедурата се приключва. Това ще става и в случай че той оспори документално вземането.
„ Доброволното осъществяване “ ще подкрепи и напъните за промяна на правосъдната система като облекчи натоварените съдилища и форсира периодите по делата. Тази мярка се базира на сполучливия европейски опит и практики.
Припомняме, че „ Доброволното осъществяване “ беше гласувано на първо четене в 44-тото Народно заседание, макар саботажа в правна комисия, в който участваха интензивно депутати от Българска социалистическа партия. Най-големите съперници на тази мярка са точно колекторските компании, които през днешния ден задушевно поддържат предлагането на вицепремиера Корнелия Нинова, а тя шумно разгласи, че сякаш ще ги възпре. По-задълбоченият прочит на импортирания по нейна самодейност план на „ Закон за събиране на вземания по потребителски контракти “ демонстрира, че той урежда само вземания за комунални услуги. От него са изключени банковите заеми, които съставляват главния дял от събиранията на колекторските компании. В същото време „ Доброволното осъществяване “, което може да се уреди САМО с редакция на член 428а в ГКП, е инструмент за справяне с дребни отговорности.
Важно е да се означи, че доброволното осъществяване няма насила и душевен тормоз. Безплатно е за длъжниците и им разрешава да разсрочат задълженията си. Те са оптимално предпазени, за разлика от ситуацията, в което ще бъдат сложени по силата на законопроекта, препоръчан от вицеприемра Корнелия Нинова. С него те на процедура ще бъдат оставени в ръцете на компании, които безмилостно преследват оптималната облага.
Изкупените от компаниите за събиране на заеми банкови заеми надвишават 1 милиард лева за последните две години, като тази наклонност по прогнози на АЗП ще се усили. Причината за това е фактът, че по този начин комерсиалните банки бързо се почистват от така наречен токсични кредитни портфейли, които имат директно влияние върху кредитния им рейтинг и оценките на Европейската централна банка.
АЗП упорства държавното управление да изследва деликатно личното си предложение за законопроект и това за въвеждане на Доброволното осъществяване като извърши неутрален относителен разбор. Това е опция мандата носителят „ Продължаваме промяната “ да покаже воля, че ползите на жителите са над тези на съдружните сътрудници.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР