Асоциацията за защита на потребителите е силно възмутена от действията

...
Асоциацията за защита на потребителите е силно възмутена от действията
Коментари Харесай

Против проектозакона за колекторските фирми се обяви АЗП

Асоциацията за отбрана на потребителите е мощно възмутена от дейностите на вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова, която под мотото " Политиката на потребителите е безспорен приоритет " в действителност лобира за компаниите събирачи на задължения, оповестява асоциацията във връзка законопроекта за колекторската активност.

Министър Нинова скоростно сътвори план на закон, който шумно прокламира като възпиращ издевателството над потребителите, само че в действителност е таман противоположното. Превръща тези компании в монополисти и лимитира стопанската активност, написа в позицията на неправителствената организация.

Обръщаме внимание на министър-председателя Кирил Петков, който е припознал законопоректа, че България е задължена по силата на участието си в Европейски Съюз да транспонира всяка инструкция в националното законодателство. Това слага въпроса за какво вносителят на плана - Министерски съвет, по самодейност на вицепремиера Нинова, не е предложил вид, който да урежда в целокупност колекторската активност, а освен дребни елементи от нея (основно сметки за телефон, парно, вода и др.).
 istock istock
Чрез член 3 и член 5 в законопроекта се дават пълномощия на колекторите, които ги трансформират в монополисти на вторичния пазар за задължения. Така да вземем за пример потребителите и техните близки няма да имат право да изкупят задължението на по-ниската цена, на която кредиторът ще продаде на колектора. Това на процедура е в колизия със свободната стопанска самодейност, обезпечена в член 19 от Конституцията ни, се показва в позицията.

Асоциацията за отбрана на потребителите упорства за среща с премиера, на която да показа визията си. От организацията оферират:
- Длъжниците да имат право когато и да е да оспорят дълга (а освен в 3-месечен период, както е посочено в член 7, алинея 2 от законопроекта) и това оборване да води до неотложно преустановяване дейностите по събиране.
 istock istock
Все отново би трябвало да се има поради, че по формулировка става въпрос за несъдебно доказани притежания и за дейности не на органи по осъществяването:

- Колекторите да изкупуват задължения, откакто длъжниците бъдат известени и им бъде препоръчано да го изкупят на същата цена;
- Да се вкара изискване, когато отминалостта е изтекла, длъжникът да може да възрази;
- Тази активност да не се монополизира, като се дава право единствено на колекторските компании да я правят. (В момента тя се прави и от адвокатски кантори);
- Достъпът на колекторските компании до ЦКР (централен кредитен регистър) също да бъде регламентиран;
- И други.

Проектозаконът е във фаза на публично разискване - позиции и мнения се събират до 18 февруари.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР