Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) изразява принципна подкрепа за

...
Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) изразява принципна подкрепа за
Коментари Харесай

Асоциацията на потребителите настоява: Колекторските фирми да са с лицензионен режим

Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) показва кардинална поддръжка за самодейността на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова за приемане на закон, регулиращ активността на компаниите за събиране на задължения.

АЗП сложи този въпрос при срещата на 23 декември 2021 година на министър Нинова с потребителските организации, напомнят от асоциацията.

Предвид идната стъпка, която тя предприе като свика експертен съвет на ръководещата коалиция на 6 януари 2022 година, АЗП упорства неправителствените организации да бъдат позволени за присъединяване в процеса на правене на плана на закон за активността на колекторскитефирми. Напомняме, че за Асоциация за отбрана на потребителите този въпрос е идея от 2017 година насам.
свързани новини27268на 06.01.20224305на 26.02.2021
“Ние считаме, че предстоящ Закон за активността на компаниите за събиране на задължения би трябвало да включва следните разпореждания: да се вкара режим; колекторите да изкупуват задължения откакто длъжниците бъдат известени и им бъде препоръчано да го изкупят на същата цена; да се вкара изискване, когато отминалостта е изтекла, длъжникът да може да възрази; да има ясни правила, пo които да бъде издирван длъжникът за задължението, съгласно законите защитаващи персонални данни, човешки и потребителски права; да се регламентира прехвърлянето на дълг, с цел да не се стига до случаи, като този в Средец, където две стигнаха до пукотевица за дълг от 140 лева “, споделят от асоциацията.
свързани новини8956на 14.07.2020
“Тази активност да не се монополизира като се даде право единствено на да я правят. В момента тя се прави и от адвокатски адвокатски фирми. Достъпът на тези до ЦКР също да бъде регламентиран. Образователен ценз на работещите и шефовете на тези компании, на притежателите също. Служителите и притежателите да са с чисто правосъдно минало и да не са престъпно проявени. Да може когато и да е длъжникът да съобщи, че желае да преустановят да го тормозят и те да са длъжни да спрат моментално; наредба на методите им, тъй че да няма душевен тормоз, а при нарушавания да им се лишава лиценза “, не престават те с предложенията си.

Колекторските организации в България за последните две години събират отговорности в размер на над 3 милиарда лева, което постанова всички дейности в посока контролиране на този бизнес, да бъдат транспарантни. “Смятаме, че всевъзможен закон, който не включва нашите претенции, ще бъде в услуга на колекторите “, показват още от АЗП.

“Обръщаме внимание също по този начин, че в 44-то Народно заседание не съумя да одобри и друга значима мярка за облекчение и улеснение на длъжниците, а точно доброволното осъществяване. Законопроектът тогава мина на първо четене, само че след агресивното лобиране на заинтригувани страни, той не беше подсилен на второ четене, тъй като болшинството депутати гласоподаваха въздържал се. Напомняме, че доброволното осъществяване е антикризисна мярка, която ще помогне за разсрочване на отговорностите, по неусетен метод за длъжника “, приключват позицията си от асоциацията.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР