Асоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен

...
Асоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен
Коментари Харесай

Работодателите поискаха Асен Василев да се извини за свое изказване за ниските заплати

Асоциацията на работодателите в България изиска от финансовия министър Асен Василев да се извини поради свое изявление, направено в четвъртък по време на съвещанието на Тристранния съвет, на което ръководещи и представители на бизнеса и синдикатите разискаха проектобюджета. За извинението членуващите в асоциацията (Стопанската камара, търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодатели и асоциацията на индустриалния капитал) пишат в писмо до медиите.

Според писмото при разискването Василев е декларирал, че "от пазара би трябвало да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати . Защото не могат да основат организация и не могат да употребяват уменията на служащите. Тук служащият не можел да изкара 710 лева, в Гърция умерено изкарват по 1000 евро ".

От обява във "Фейсбук " още от през вчерашния ден пък се вижда, че основният икономист на КНСБ и учител в УНСС Любослав Костов показва единодушието на синдиката с тази теза.

Като икономист и като финансов министър, господин Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логичност, най-некадърен шеф е точно страната, показват в писмото си работодателите. Те към този момент няколко пъти показаха недоволството си от следващия растеж на минималната работна заплата, заложен в проектобюджета и от това, че няма справедливи критерии, по които се прави това.

На минимална заплата в частния бранш се назначават хора с ниска или напълно изчезнала подготовка и опит, настояват те. Посочват, че в дребните обитаеми места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат обществената функционалност на страната като образоват и квалифицират изцяло необразовани и без никаква подготовка хора, и им заплащат колкото изкарват.

"Вместо да получат признателност, работодателите в такива общини в този момент ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, само че за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече ", се показва в писмото.

Според организациите непремереният растеж на минималната работна заплата за някои стопански действия и региони на страната води до равнене на всички хонорари на равнището на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и поставят по-производителен труд.

"Т.е. казусът не е в равнището на възнаграждение единствено на наетите на минимална заплата, а е систематичен проблем, обвързван с цялостното равнище на възнаграждение на труда ", показват организациите.

Допълват, че минималната заплата е резултатна големина и се дефинира от количеството и качеството на положения труд, а не е обществена помощ.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР