Асоциацията на прокурорите никога не е подкрепяла определен главен прокурор,

...
Асоциацията на прокурорите никога не е подкрепяла определен главен прокурор,
Коментари Харесай

Андрей Георгиев: Проблемът е, че всички въпроси на съдебната реформа се поставят в политически контекст

Асоциацията на прокурорите в никакъв случай не е подкрепяла избран основен прокурор, а правила и дела. Не одобряваме опитите за вмешателство. Ние пазиме независимостта на прокуратурата, без значение кой е основния прокурор в един или различен миг. 

Това разяснява пред Нова тв Владимир Николов, ръководител на Асоциацията на прокурорите.

Ние заставаме не на страната на прокуратурата, а на страната на върховенството на закона и на хората. Това е от което всички имаме потребност. Реформата в правосъдната система би трябвало да я усъвършенства, би трябвало да се реализиран избрани резултати. Няма по какъв начин те да бъдат реализирани с промени в Конституцията. Това е главната ни рецензия. Трябваше да се ускори независимостта на прокуратурата, а това не се направи. Подходът беше неверен и ще има отрицателни последствия за хората, тъй като подвластна прокуратура няма по какъв начин да извършва функционалностите си по битката с престъпността и корупцията по високите етажи на властта, разяснява той.

Проблемите явно са такива, че не се прави рационален спор. Проблем е, че от 6-7 години се развиват едни и същи тези за самостоятелност на прокуратурата и основния прокурор, само че въпроса е по какъв начин тази самостоятелност върви редовно. Прокуратурата в България е проведена така или другояче като йерархична организация, което си има своя смисъл, само че казуса е по какъв начин да организираме нещата по този начин, че основния прокурор да има опция да следи вярното методическо осъществяване на следствието, само че да не може да постанова лични решения в правосъдната система, коментира Андрей Георгиев, член на УС на Съюза на съдиите в България.

Стъпка в вярната посока дали има е мъчно да се каже, тъй като стъпката би трябвало да е цялостен комплекс от ограничения и в случай че едно нещо се пипне, нищо не става, разяснява той.

Това, че се усили времето за публично разискване значи това, което виждаме от години - че всички въпроси за промяна в правораздаването се слагат в един политически подтекст, подчиняват са на едни итъркани и към този момент отречени метафизичен постулати, за които едни хора се борят още от конституционните промени от 2014-2015 година. Оттогава се въртим в един и същи кръг, нищо не се е трансформирало. Както е тръгнало съвсем всички органи в ръководството на правосъдната система съвсем изкараха един мандат. Висш съдебен съвет към този момент върти втора спомагателна година, инспектората си изкара мандат, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР