Асоциацията на овцевъдите и козевъдите е отправила официално искане до

...
Асоциацията на овцевъдите и козевъдите е отправила официално искане до
Коментари Харесай

Внасяме овчари от бившите съветски републики

Асоциацията на овцевъдите и козевъдите е отправила публично искане до Министерството на труда и обществената политика да ѝ бъде позволено да внесе 1000 овчари от някогашните руски републики и от българските общности в Молдова, Украйна и Бесарабия.

Предимство ще имат искащите от страни, които към този момент имат опит в тази специалност, като Грузия, Казахстан, Киргизстан, Азърбайджан. Заплатата, която ще им бъде препоръчана у нас, ще е 700 лева на човек, или 1400 лева на семейство, заяви Симеон Караколев, ръководител на Асоциацията на овцеъвдите и козевъдите, пред " Монитор ".

Освен тази стартова заплата, множеството фермери оферират и бонуси за отгледани агнета или по 10 ст. на литър издоено мляко.

Макар че работата на пастира не се нуждае от специфични умения и квалификации, става известно, че безработните българи избират да стоят без пари, само че не и да се „ унижават” да бъдат овчари. Тази остра липса на работна ръка поражда и неуместната нужда да се търсят гледачи на животни от чужбина.

Симеон Караколев показа още, че 20% от агнешкото месо в българските магазини в действителност е импорт от Австралия и Нова зеландия. Като то се продава на същата цена, на каквато и българското. „ Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо: локално, румънско и австралийско. Местното се продаваше на цена от 8 $ за кг., а вносното за 4,5 $. В България все още се отглеждат едвам 1 млн. овце”, ожали се още Караколев.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР