Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи становище във

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи становище във
Коментари Харесай

Бизнесът против ревизия на приватизацията

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) популяризира мнение по отношение на концепцията на ръководещите за унищожаване на давностния период за закононарушения, свързани с приватизацията, като те дефинират като " извънредно недопустимо " следващият опит да се демонизира приватизацията.
Депутати от ГЕРБ и " Обединените патриоти " оповестиха неотдавна, че разискват промени в конституцията и Наказателния кодекс, с които да се отстрани давностният период за закононарушения, осъществени в хода на раздържавяването у нас, напомня в. " Сега " в днешния си брой.
Обикновено такива полемики се подхващат в навечерието на парламентарни избори и по тази причина сме сюрпризирани, че тъкмо в този момент публичното мнение се възбужда с една неведнъж употребена до амортизиране тематика ", недоволстват работодателите. И показват разочарованието си от сходно " популистко говорене " от страна на политици, които се разпознават като " десни ".
Според асоциацията, в която влизат 4 от 5-те приети на национално равнище работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, предлаганата смяна няма да докара до някакви забележими и действителни резултати. Първо, тъй като част от покупко-продажбите, даже и да са укорими от морална позиция, са правени при съблюдаване на съществуващата нормативна база и са законни. " Можем единствено да съжаляваме за несъвършенствата на нормативната база, които разрешиха да се извършат покупко-продажби, неприемливи от позиция на нормалното схващане за честност. Моралното им наказание е направено, само че то не води до каквито и да е правни последствия. Довело е до последствия на парламентарните избори ", се показва в декларацията на работодателите.
Бизнесът предизвестява, че опитите да се демонизира приватизацията са сигнал за вложителите, че частната благосъстоятелност в България не е обезпечена и не се пази в задоволителна степен. Подобна " проверка на прехода " може да провокира масирано формиране на наказателни производства по десетки хиляди покупко-продажби. Това пък ще рефлектира в образуването на безчет производства по лишаване на " нелегално добито имущество " и потоп от наказателни и цивилен каузи без смисъл. В последна сметка сходно начинание може да аргументи " неизброими и тежки имуществени последствия, които в последна сметка ще бъдат платени от данъкоплатците ", предвиждат работодателите.
Те приканват политическите сили за непоклатимост. " Народните представители, вместо да пилеят социална сила, сили и време за неправилен популизъм, би трябвало да се съсредоточат върху същинския дневен ред на законодателния развой ", се споделя в декларацията.
Според бизнеса премахването на давностния период за закононарушения, осъществени в хода на раздържавяването у нас, е противоконституционно, тъй като се нарушава правилото на правовата страна - за избран тип закононарушения се заличава с противоположна мощ резултатът от законово съществувала изтекла отминалост. Подобен метод е още повече неприемлив, тъй като се прави заради причина, че страната не е изпълнила законовото си обвързване за надзор и наказване в законово планувания давностен период, се споделя в декларацията.
Този метод е циничен, защото отваря благоприятни условия за нови конституционни допълнения във връзка с всички закононарушения, за които в давностния период страната бездейства. Такива конституционни промени ще демотивират държавните органи да извършват съответно и в период своите отговорности във връзка с закононарушенията. Наказателното гонене в давностния период е от извънредно значимо значение, тъй като то подсигурява във висока степен сигурност при определяне на закононарушенията, респективно - тяхното наказателно гонене, написа в умозаключение на декларацията на работодателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР