Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо
Коментари Харесай

Бизнесът иска програмата за компенсиране на цената на тока да продължи

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) упорства в писмо до служебния министър председател и отрасловите министри незабавно да бъде признато Постановление на Министерския съвет за използване на гласуваните посредством Закона за държавния бюджет обезщетения на високите енергийни цени през четвъртото тримесечие на 2022 година поради приключването на 30 септември т.г. на периода на деяние на актуалното разпореждане. Това оповестиха от Българската стопанска камара.

Евентуално закъснение на сходно решение ще докара до тежка ликвидна рецесия в голямата част от небитовите консуматори на електрическа енергия, с краен резултат - прекъсване на производства и редуциране на работни места, показват в писмото си работодателите и допълват, че на фона на продължаващите серия от рецесии, българският бизнес не е в положение да понесе следващ ценови удар. АОБР припомнят, че в групата на небитовите консуматори, с изключение на предприятията, са и всички публични институции - лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, музеи, театри, общински администрации и така нататък

Работодателите желаят също в изготвяния сега план на Държавен бюджет за 2023 година да бъдат планувани средства за продължение на програмата за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия и след 1 януари 2023 година, като се приготвят промени в закона, с цел да може да се употребяват като източник, наред с БЕХ, и непредвидените облаги при електропроизводството и в частния бранш.

В писмото си работодателите обръщат внимание, че обезщетенията не са " помощи ", а връщане на надвзетото от предприятията, в следствие от изкривения пазар. АОБР, чиито членове основават 86 на 100 от БДС и дават работа на 82 на 100 от наетите в България, няма да се поколебае да употребява всички законни средства, с цел да се опълчи на преустановяване или закъснение на програмата за компенсиране, се акцентира още в писмото, където се припомня, че тя не употребява средства от Държавния бюджет.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР