Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излиза с писмо

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излиза с писмо
Коментари Харесай

Бизнесът притеснен, че МОН иска студенти психолози и чиновници

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излиза с писмо до премиера Николай Денков по отношение на одобряването на Държавния план-прием за образование на студенти и докторанти. Както всяка година работодателската организация се е присъединила в публичното разискване. Тревогата си организацията изрича от една страна поради смяната в политиката, въпреки това от метода да показване на отчета, като от систематизираните цифри мъчно може да се открои фрапантното отклоняване от досегашните трендове.

АИКБ обаче е открила, че квалифицираното от служебното държавно управление решение за установяване на държавния план-прием изцяло опонира на потребностите на пазара на труда и е в цялостно несъгласие със Стратегията за развиване на висшето обучение за 2021 - 2030 година

Като образец от АИКБ дават нарастването на приема Психология с 44%, Обществени връзки - 23%, Икономика - с 13%. Едновременно с това за едно от най-нетърсените от работодателите посоки - Администрация и ръководство - нарастването е с близо 34%.

Това е направено за сметка на понижение на ДПП по значими за бъдещото развие на стопанската система ни ПН като " Математика ", " Информатика и компютърни науки ", " Здравни грижи " и други. От АИКБ акцентират, че и в миг България продължава да зипитва изострен дефицит на медицински сестри и медицински обслужващ личен състав, няма инженери, които да заместят влизащите в пенсионна възраст и други Не се извършват и задачите, които са общоевропейски, за 20 милиона ИКТ Специалисти до 2030 година

" С оферти ДПП още веднъж сме очевидци по какъв начин " модерните " и неизискващи толкоз старания и учене специалности надвишават броя на тези, които могат да обезпечат качествена и устойчива претовареност. С сегашния проект ще бъдат готови фрагменти, които ще заемат места за лица със приблизително обучение ", предизвестяват работодателите.

АИКБ предизвестяват, че с този план-прием дългогодишни старания ще бъдат върнати в изходна позиция и упорства направеният от служебното държавно управление план-прием за студенти и докторанти да не бъде признат и незабавно да бъде ревизиран.

АИКБ алармират и за:
В рамките на година са се сблъскали с безмълвен отвод от разговор с МОН, както и нито един път не е бил свикат Общественият съвет за развиване на висшето обучение. Сключени са едвам 30 контракта сред студенти и работодатели по осъществяване на признатата Наредба за изискванията и реда за обезпечаване на заплащането на разноските за образование на студенти със подписани контракти с шеф и то точно по специалности от ПН, по които сега се прави понижение - като " Дигитални и индустриални технологии ", " Компютъризирани технологии в машиностроенето ", " Мехатроника ", " Медицинска сестра " и други В тази тенденция можем да обсъдим и съответни начинания за поощряване присъединяване на студентите. Актуализирането и надграждането на Националната карта за висше обучение също остава отворена тематика, по която не бяха подхванати никакви съответни дейности макар дадените оферти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР