Асоциацията на европейските журналисти в България организира жива верига в

...
Асоциацията на европейските журналисти в България организира жива верига в
Коментари Харесай

Журналисти в жива верига пред БНР за свободата на словото

Асоциацията на европейските публицисти в България провежда жива верига в отбрана на свободата на словото под мотото ”Да дадем сигнал! ”. Демонстрацията е планувана за четвъртък, 26 септември, от 12 ч. пред постройката на Българското национално радио.
Причината е въпросът към свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и 5-часовото спиране на стратегия " Хоризонт " на 13 септември в цялата страна. Идеята е живата верига да се разпростре от постройката на БНР до тази на Българска национална телевизия по бул. " Драган Цанков ".

Комисията по контролиране на известията сформира акт на медията, от който произтичат наказания сред 10 000 и 100 000 лв.. Издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в планувания от закона тридневен период, от което следва издаване на наказателно разпореждане.

На 19 септември Съветът за електронни медии се срещна с публицисти от редколегията на БНР поради абсурда. На срещата участваха публицисти от " Хоризонт ", стратегия " Христо Ботев " и някогашни чиновници на радиото, Силвия Великова и Даниела Късовска, която до момента бе зам. основен редактор на " Хоризонт ". Те показаха събитията към свалянето от ефир на Великова и отнетия ѝ сектор " Правосъдие ". Веднага след срещата стартира съвещанието, на което съветът би трябвало да разгласи какво ще предприеме след натиска над стратегия " Хоризонт " от новото управление и прекъсването на сигнала в цялата страна

Съвет за електронни медии реши, че ще разгласи на съвещание на 27 септември дали ще изиска оставката на генералния шеф на БНР Светослав Костов. Очакваше се на 24 септември да бъде оповестено какви стъпки ще предприеме медийният регулатор за рецесията в радиото. Окончателното решение обаче се отсрочва, защото за момента не са налице законови предпоставки за преустановяване на контракта на Костов, тъй като няма систематични груби нарушавания в границите на една година. За да има такава причина, би трябвало да са налице три такива нарушавания.

Съветът ще наложи санкция на националното радио за нарушаване на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на глобата ще бъде конкретизиран в допълнение. По единия член санкцията е от 1000 до 7000 лв., а по другия - от 3000 до 20 000 лв.. Едната санкция е за нарушение на самостоятелната лицензия поради прекъсването на сигнала, защото по закон радиото би трябвало да излъчва 24 часа. Втората глоба е, тъй като със заглушаването на ефира е нарушено обезпеченото правото на жителите на достъп до информация.

" Националното радио е подложено на офанзива, която основава условия за опълчване на чиновниците в него и уронва престижа на една авторитетна медия ". Това писа в отворено писмо до медиите генералният шеф на радиото. От позицията му стана ясно, че няма желание да подава оставка. Той заплаши критиците си със съд.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР