Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов
Коментари Харесай

АЕЖ: Горанов да се извини или да си ходи


Асоциацията на европейските публицисти – България упорства министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката.

В петък Горанов се ядоса от въпрос, заложен от публицистите, по връзки на препоръчаните нови правила за болничните и съобщи първо, че той, а не публицистите дефинират по кои въпроси ще се приказва, а по-късно заплаши журналистката, че “ще им спрат парите”.

Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е опрощение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат ръководещите и който ги е разглезил дотам, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в проектите им.

Още един неотдавнашен случай, говорещ за бруталния напън, на който са подложени медиите в цялата страна, е този с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е принудена да напусне медията, за която работи – телевизия Черно море, откакто е подложена на оскърбление поради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в изявление, поръчано от телевизия Bulgaria on Air.

Интервюто Елена Кирова в никакъв случай не е излъчено, а версиите на виновните лица във варненската и софийската малките екрани, както и на управителни лица в ГЕРБ – Варна съществено се разминават.

Според самата Кирова “прегрешението” й е, че е питала Портних по отношение на изявления в израелски медии, съгласно които негово служебно посещаване в Хайфа е било прекъснато след скандал, обвързван с приложимост на алкохол и непочтено държание. Вторият ѝ неуместен въпрос е бил за реконструкцията на бул. “Васил Левски” в морската столица.

От АЕЖ призовавават телевизия Bulgaria on Air да разгласява в неговата целокупност изявлението на Елена Кирова с Иван Портних. Изборите минаха, само че обществото несъмнено има интерес да научи за какво тя е изгубила работата си.

Асоциацията отбелязва още, че общинският консултант от ГЕРБ-Варна Марица Гърдева разгласява във Фейсбук афектиран коментар по адрес на публицистите, който по-късно е изтрила.

Според АЕЖ всички тези сюжети от последните дни приказват за политико-олигархичния модел, който съществено заплашва свободата на словото в България. Едри предприемачи, които са притежатели на медии, репресират чиновниците си, когато последните си разрешат даже на пръв взор почтени отклонения от политиката да не се задават сериозни въпроси на “наши хора”, а медийната машина да се употребява единствено за кавга с съперници.

ОТ АЕЖ упорстват за опрощение или оставка на министър Горанов и на варненската общинска съветничка Марица Гърдева и лъчение на изявлението с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air.

Те желаят още министър председателят Бойко Борисов да поеме ангажимент, че натискът върху свободата на словото ще бъде прекратен и няма да толерира надменно отношение към публицисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.

Видео:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=5ay0rz147Ic&feature=emb_title
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР