Асоциацията на европейските журналисти - България настоя за дисциплинарното уволнение

...
Асоциацията на европейските журналисти - България настоя за дисциплинарното уволнение
Коментари Харесай

АЕЖ поиска МС да уволни служителя, ударил репортерка

Асоциацията на европейските публицисти - България настоя за дисциплинарното уволняване на специалиста от държавната пресслужба Любомир Методиев, разрешил си да удари кореспондента на вестниците " Монитор " и " Телеграф " в Пловдив Ели Крумова, до момента в който тя е изпълнявала служебните си отговорности.

Това стана по време на визитата на премиера на археологическите разкопки на могилата „ Мал тепе “ край пловдивското село Маноле. Методиев желал репортерите да се оттеглен от могилата, където Крумова в същото време снимала. Той замахнал и я блъснал през ръката със служебния микрофон. Жената се разплакала от засегнатост и си тръгнала от събитието. Когато схванал за случилото се, Борисов направил забележка на служителя и го предиздвикал да се извини на кореспондентката. Той го направил и споделил, че в случилото се нямало предумисъл. По-късно тя получило и опрощение с есемес, в който се казвало, че и пресаташето, и журналистката не са реагирали професионално.

Във фейсбук профила си Методиев написа: „ Още един път наблягам, че в постъпката ми нямаше грам предумисъл. Колега, приемете моето откровено опрощение “, написа Методиев.

Намираме за незадоволително извинението, поднесено от Методиев посредством профила му в обществена мрежа, в което той твърди, че действието е било несъзнателно и “микрофонът отхвръкнал от ръката му ”. Тази версия опонира на свидетелствата на голям брой публицисти от други медии. Колегите на Крумова, участвали на място, са били толкоз възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това надали щеше да се случи при несъзнателно действие. Извинението на Методиев е пристигнало едвам след забележката, отправена му от премиера, пишат АЕЖ в позицията си.

Служител, който си разрешава да удря кореспондент, изрично няма място в държавната администрация, показват от асоциацията. 

Асоциацията на европейските публицисти - България прибавя, че има сведения, че това не е първият път, когато Методиев си разрешава да се държи надменно с публицисти. През март по време на срещата ЕС–Турция във Варна, с АЕЖ се свързали представители на немски медии, с цел да се оплачат от жестоко отношение от същия служител. Сега от асоциацията описват и за този случай:

Германските публицисти и българските сътрудници, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за взаимност с турските публицисти в пандиза. Представителите на немски медии поставили от символичните акредитационни карти с имената и фотосите на арестуваните турски сътрудници и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се организираше срещата. Това провокирало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил публицистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза неотложно по телефона с Методиев и той не отхвърли случая, само че сподели, че не е заплашвал немски публицисти. Въпреки това немските сътрудници, пристигнали в България особено за тази среща, си потеглиха от страната възмутени от държанието на държавен чиновник. АЕЖ не направи обществен този случай тогава, защото не искаше да отклонява вниманието от главната цел на акцията – взаимност със арестуваните турски сътрудници, и да провокира вътрешен скандал вместо общи европейски дейности за напън върху режима в Турция.

Този предишен случай обаче демонстрира, че Методиев е податлив да изпуска нервите си против публицисти, макар че получава заплатата си тъкмо с цел да оказва помощ на представителите на медиите да осведомят обществото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР