Асоциацията на европейските журналисти – България научи с тревога за

...
Асоциацията на европейските журналисти – България научи с тревога за
Коментари Харесай

АЕЖ: Осъдителното решение срещу журналисти и Медиапул показва дълбок порок в българската съдебна система

Асоциацията на европейските публицисти – България научи с паника за решението на Софийски градски съд, с което журналистът Борис Митов (сега кореспондент в “Свободна Европа ”)  основната редакторка на организация Медиапул Стояна Георгиева и самата организация са наказани за това, че са припомнили широкоизвестни обстоятелства. Според решението двамата публицисти и организацията би трябвало да платят солидарно 60 000 лв. обезщетение и 7 000 лв. разходи по граждански  иск за засегнатост и клюка, заведен от арбитър Светлин Михайлов. 

Става дума за публикации, отдадени на процедурата по желание на ръководител на Софийски градски съд през 2018 година, който Михайлов управлява от 2004 до 2009 година Именно в подтекста на процедурата пред Висшия правосъден съвет Медиапул напомня публично известни от години обстоятелства за Михайлов, които повдигат въпроси за неговите професионални и морални качества. Медиите имат обвързване да осведомят обществото по тематики за висок публичен интерес, каквато кадровата политика в правосъдната система без подозрение е, и засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности като Михайлов. 

Съдебното решение освен не разяснява събитието, че Михайлов е обществена персона, само че и не разисква нито един от доводите на отбраната. От правосъдния акт може да се допусна, че съдът приема, че са налице правилни обстоятелства, които обаче „ не са поднесени обективно “, т.е. Софийският градски съд не е склонен с оценката, която журналистът дава на правилните обстоятелства. Подобна правосъдна процедура може да отвори врата за невиждана цензура над свободата на мнение. 

Съдът даже стига още по-далеч като осъжда Митов, Стояна Георгиева и изданието за това, че в публикацията е цитирано  изявление на някогашния ръководител на Върховния административен съд, а в този момент парламентарен арбитър Константин Пенчев, направено по време на съвещание на Висш съдебен съвет. Това значи, че отсега нататък всеки публицист би трябвало да знае когато предава думите на някой върховен държавен чиновник, тъй като някой може да ги схване за обидни. И отговорността няма да бъде понесена от създателя на изявлението, а от този, който го е предал.

Искът е за публикации, в които се разказват обстоятелства и условия, които преди този момент са били разгласени от други лица, включително представители на правосъдната система, а също и такива, намиращи се в разкрити разработки на Държавна организация “Национална сигурност ”.

Всички тези условия повдигат въпроса дали решението е постановено от арбитър, който е самостоятелен и неутрален. От юли предходната година арбитър Даниела Попова, е ръководител на Българската съдийска асоциация (БСА), член на която е и арбитър Михайлов, член на организацията е и един от очевидците, доведени от Михайлов и чиито показания съдът кредитира. Не на последно място арбитър Попова е била командирована от Софийския областен съд в Софийски градски съд към два месеца преди да бъде сложено решението по делото, което е формирано две години по-рано. 

Решението, което според анализатори, съдържа съществени несъгласия, е произнесено по дело, което носи характерностите на SLAPP (Стратегически правосъдни каузи против обществено участие). Тези каузи целят не да се отбрани законен юридически интерес, а да се ограничи активността на публицисти и деятели.

Борис Митов е публицист, който и преди е бил обект на репресии от нереформираната българска правосъдна система. През 2013 година Той бе свикан в прокуратурата и застрашен с наказателно гонене още веднъж поради оповестяване на към този момент известни условия, свързани с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор  на София Роман Василев и някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Както тогава, по този начин и в този момент, Асоциацията на европейските публицисти остро се опълчва на опита да бъдат сплашвани публицисти посредством правосъдни репресии поради техни сериозни изявления, съдържащи потвърдени и общоизвестни изказвания. Решения като това на Софийския градски съд имат вцепеняващ резултат върху цялата медийна среда и значително способстват за неприятното положение на свободата на словото в България. АЕЖ ще сезира интернационалните си сътрудници, както и Европейската комисия и Съвета на Европа. Тъй като е налице надделяващ публичен интерес, АЕЖ се обръща към Държавна организация “Национална сигурност ”, Министерството на вътрешните работи, Висшият правосъден съвет, Инспекторатът към Висшия правосъден съвет и Прокуратурата на Република България  с апел да разгласяват всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, арбитър Светлин Михайлов. Българското общество би трябвало да получи достъп до информацията, която българската страна е събрала по формален ред за въпросното лице, което продължава да бъде арбитър в Софийски апелативен съд, където решението на арбитър Попова може да бъде обжалвано.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР