Асоциацията на европейските журналисти – България изразява солидарност с екипа

...
Асоциацията на европейските журналисти – България изразява солидарност с екипа
Коментари Харесай

АЕЖ защити екипа на „Референдум“

„ Асоциацията на европейските публицисти – България показва взаимност с екипа на предаването “Референдум ” и публицистите от Българската национална телевизия по отношение на непристойното и неприемливо поведение на депутата Волен Сидеров в студиото. Като поздравяваме водещата Добрина Чешмеджиева за достойното държание в сложна обстановка и Съвета за електронни медии за бързата реакция, изрично заявяваме, че никой няма право да показва такова пренебрежение към публичните медии и цялата им публика ", се споделя в декларация на АЕЖ.
" Генералният шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков съобщи в сряда, че разпорежда водачът на “Атака ” да не бъде канен повече в Българска национална телевизия. Бихме желали да напомним обаче, че Сидеров не се държи по този начин от нощес, а от години. През 2013 година тъкмо този политик нахлу в постройката на националната телевизия. Това очевидно не е попречило на сегашния общоприет шеф да работи точно в малкия екран на екстремистката партия “Атака ”, а по-късно на Съвет за електронни медии да признае тъкмо този опит на Кошлуков, с цел да го допусне до състезанието за заемане на длъжността, а по-късно и да го избере ", разясняват публицистите от Асоциацията.
В декларацията се напомнят и други хулигански прояви на Сидеров, свързани с Българска национална телевизия: Опитът му да нахлуе в Българска национална телевизия през 2013-а и настояването му предходната година да бъде уволнен журналистът Горан Благоев. Това стана „ във воденото от Кошлуков предаване “Още от деня ”. " Тогава Сидеров от позицията на съдружен сътрудник в държавното управление си разреши да оказва неприемлив напън за уволнението на неуместен за него публицист. И за разлика от вторник вечер, политикът не получи отговарящ отговор от страна на водещия, сегашен общоприет шеф ", напомнят от АЕЖ ".
Не на последно място държим да отбележим, че престижът на Българската национална телевизия би трябвало да бъде защитаван и граден. За страдание, този престиж се подронва и от вътрешната страна. Сервилното отношение към мощните на деня, демонстрирано в някои излъчвания, основава сходно чувство у политиците, че могат да безчинстват в ефира на Българска национална телевизия и да се подиграват на публицисти и фенове. За образец можем да дадем интервютата, които Георги Любенов направи с Никола Филчев, Сотир Цацаров и Вежди Рашидов. Тези изявленията са образец за всичко друго, само че не и за публицистика, каквато би трябвало да показва една телевизия, служеща на обществото ", се споделя още в декларацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР