Асоциация на топлофикационните дружества публикува прогноза за сметките за отопление

...
Асоциация на топлофикационните дружества публикува прогноза за сметките за отопление
Коментари Харесай

Отоплението на газ тази година ще е 3 пъти по-скъпо

Асоциация на топлофикационните сдружения разгласява прогноза за сметките за отопление на българите през идната зима, като разясняват, че сумите са ориентировъчни и са на база настоящите цени на главните енергоизточници и междинното ползване на семействата през предишния сезон.



„ Поскъпване има при всички типове отопление, като съвсем тройно е при природния газ. За момента това е най-скъпата опция. При парното и тока темпът на повишаване на цената е относително идентичен, само че все пак централното отопление остава най-евтиният вид. “ сподели инж. Кремен Георгиев ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България.

От 1 юли работят нови цени на топлинната сила. Средното покачване за страната е 30%, като най-голямо нарастване има в София – 39%. С цел облекчение на тежестта за потребителите, бе намалено Данък добавена стойност за топлинната сила на 9%, което отчасти понижи повишаването.

След последното нарастване парното в Разград е най-скъпото в цяла България – 144 лева Най-евтиното e в Бургас – 95 лева

Очакванията бяха за доста по-големи покачвания, изключително при осемте газови топлофикации, поради голямото нарастване на цената на природния газ.

„ За газовите топлофикации в Бургас и Плевен даже с приспадане на пониженото Данък добавена стойност нарастването е по-малко от 1%, което няма да бъде усетено от клиентите. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Дори в Разград хората на централно отопление споделят, че въпреки и скъпо, парното си остава най-изгодният метод за отопление през зимата. Освен това по данни на огромните топлинни счетоводители отлив на клиенти на парното през това лято няма, без значение от покачването.

По въпроса с рецесията с природния газ Асоциацията предизвестява, че с цел да избегнем дефицит, е належащо да се подхващат ограничения за понижаване на потреблението.

„ Не бива да забравяме, че потреблението на природен газ се покачва 6 пъти, когато стартира да се употребява и за отопление. Ако скоро нямаме ясна тактика, ситуацията ще стане доста ужасно. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Цяла Европа обмисля ограничения за понижаване на потреблението на природен газ. До края на септември всички членки на Европейски Съюз би трябвало да разработят проекти за идващите 6 месеца. Някои страни към този момент оповестиха дейностите, които възнамеряват. В Германия се изключва външното осветяване, постановат се ограничавания в регулирането на температурата в публични здания.

Индустрията се насърчава да внедрява нови източници на сила, в това число потребление на запаси от въглища. В Испания бе наложена възбрана климатиците да работят под 27 градуса през лятото и 19 градуса през зимата, а градският превоз към този момент е безвъзмезден, с цел да се насърчи потреблението му. Във Франция се чака да бъдат налагани санкции, в случай че комерсиалните обекти работят с отворена врата и включен климатик, както и изключване на осветлението и рекламните табла през нощта.

Гърция и Литва са страните, които са отделили цели 3,5% от своя Брутният вътрешен продукт за ограничения за подкрепяне на енергийната рецесия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР