Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) съобщи днес, че

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) съобщи днес, че
Коментари Харесай

Очаквана реакция: Бизнесът сезира КЕВР за неоснователно завишени цени на пазарен сегмент „ден-напред“ на БНЕБ


Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви през днешния ден, че сезира Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за повишените цени на търгуема на Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД електрическа енергия на пазарен сегмент „ ден-напред “ с интервал на доставка 17-21.09.2018 година

От работодателската организация изясняват, че за същите нарушавания енергийният регулатор е получил писмен сигнал от „ Асоциация свободен енергиен пазар” (АСЕП), в което се излагат в детайли типът и характерът на нарушаванията /цялото писмо вижте по-долу/.

" Видно е, че за членовете на АИКБ като консуматори на електрическа енергия е налице юридически интерес от сезиране на КЕВР на съображение член 74а, алинея 1 т. 3 от Закона за енергетиката предвид на практикуване на пълномощията на комисията по Глава седма " а " Контрол по осъществяване на Регламент (ЕС) № 1227/2011 (нова - Дъждовни води, бр. 38 от 2018 година, в действие от 08.05.2018 г.) и съответно в частта нарушавания на член 3 (Забрана за търгуване с вътрешна информация) и член 5 (Забрана за манипулиране на пазара) ", декларират в известието си от АИКБ.

Именно това са основанията организацията на бизнеса да упорства КЕВР да упражни посочените свои пълномощия " предвид на навременно прекратяване и недопускане в бъдеще на посочените нарушавания ".

АИКБ е национално представителна работодателска организация, приета за такава в сходство с Кодекса на труда с категорично Решение на Министерския съвет. Асоциацията е виновен участник обществения разговор. В нея членуват над 10000 предприятия и компании и 80 браншови организации. По брой на стопански действия, в които оперират членовете на АИКБ, тя е преди всичко измежду всички работодателски организации в страната. АИКБ е и гласът на обществените сдружения, които се листват на фондовата борса, като множеството от тях са нейни членове.

Публикуваме цялото писмо на АСЕП без редакция и съкращения:

ДО
Г-Н КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
БЪЛГАРСКА НЕЗАВИСИМА ЕНЕРГИЙНА БОРСА ЕАД

ДО
Г-ЖА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА
МИНИСТЪР
МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА

ДО
Г-Н ДЕЛЯН ДОБРЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОМИСИЯ Пожарна охрана ЕНЕРГЕТИКА КЪМ НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДO
Г-Н ИВАН ИВАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ

КОПИЕ ДО
Г-Н ПЕТЬО ИВАНОВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕНЕН ДИРЕКТОР
БЪЛГАРСКИ ЕНЕРГИЕН ХОЛДИНГ ЕАД

КОПИЕ ДО
Г-Н ПЕТЪР ИЛИЕВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ ЕАД

„ Асоциация свободен енергиен пазар” (АСЕП) е съдружие, което съставлява ползите на разнообразни участници на свободния пазар на електрическа енергия и в частност на някои от водещите търговци на електрическа сила на пазара в България. Наш приоритет е построяването и поддържането на транспарантна, конкурентна и предвидима пазарна среда в условия на динамичен електоенргиен пазар, с обезпечаване на еднакъв достъп на всички търговски участници.

Членовете на АСЕП са мощно обезпокоени от последните ни наблюдения и регистрираните резултати на пазара „ ден-напред “ на Българска самостоятелна енергийна борса ЕАД, които доведоха до рисково високи цени близки до и надхвърлящи среднопретеглена цена от 200 лева./МВтч. В същото време би трябвало да отчетем, че на останалите европейски тържища не се следи сходно внезапно покачване на цените, като в посочените дни цената на базов товар на БНЕБ ЕАД надвишава тази на румънската и унгарската борса. По данни от ЕСО ЕАД се регистрира чист импорт за посочения интервал, което ясно демонстрира, че тази наклонност се следи единствено на национално равнище и напълно се дължи на вътрешни фактори. Длъжни сме да сигнализираме, че запазването на сходна наклонност на пазарите на едро за нескончаем интервал от време би била пагубна за доставчиците и потребителите на електрическа енергия.

Най-очевидното пояснение за тези събития е непредлагането на борсовия пазар на огромни количества електрическа енергия най-много от АЕЦ Козлодуй, само че и от Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, заради планови профилактики и ремонтни стратегии на централите. В сходни обстановки, когато предлагането на водещи производители е лимитирано, ясно личи комерсиалното държание и потреблението на следени бидове на останалите съществени продавачи, осигуряващи ликвидността на предлагането на пазара „ ден-напред “ на БНЕБ ЕАД. Публичната информация от уебстраницата на борсата недвусмислено демонстрира, че кривата на предложение става извънредно стръмна след обезпечаване на минимално количество електрическа енергия, което дава индикации за неконкурентно потребление на съсредоточената пазарната мощност на избрани търговски участници. Така да вземем за пример, минимално нарастване на търгуваното количество с 50 МВт (под 10% от общото количество) може да рефлектира върху борсовата цена с нарастване над 50 евро, като сходни образци за волатилността са голям брой и водят до всякаква липса на прогнозируемост на комерсиалните участници.

Доколкото наклонността за рисков растеж на спот цената за интервала не може да бъде обяснена единствено с техническите условия за нормална поддръжка на оборудванията на индустриалните централи, бихме желали да обърнем внимание на други събития от настоящата седмица, които директно са свързани с реализирана цена на сегмент „ ден-напред “, само че не дават отговор на нормалната икономическа логичност и държание на търговски участници.

След сесията на “ден напред” за понеделник, 17.09.2018 година реализирана цена за базова сила бе 179.96 лв/МВтч, а за пиков товар - 214.24 лв/МВтч. Същевременно, за същия ден на доставка, на сегмента „ в границите на деня “, бяха осъществени следните артикули на цена фрапантно под индикациите за цената, която купувачите са склонни да платят:
- 65 МВт пиков товар (09:00 - 17:00) на цена 50.00 евро/МВтч, което е над два пъти по-ниска цена от постигнатата на пазар „ ден напред “;
- 15 МВт базов товар на цена 43.00 евро/Мвтч;
- 25 МВт пиков товар на цена 75.00 евро/Мвтч.

След сесията „ ден напред “ с ден за доставка сряда, 19.09.2018 година и реализирана цена от 172.99 лв/Мтч базова сила, за същия ден на пазар „ в границите на деня “ има осъществени следните блокови артикули:
- 7 МВт базов товар на цена 43.00 евро - малко над 100 % под цената дневно напред;
- 11 МВт пиков товар (08:00 – 17:00) на цена 50.00 евро - към 100 % под цената дневно напред;
- 15 МВт пиков товар (13:00 – 16:00) - на 69.50 евро- към 30 % под цената дневно напред

При високата реализирана цена на сегмент „ ден напред “, мощно усещане прави, че пазарът в границите на деня остава като че ли изолиран от пазарните фактори, определящи по-високи цени на електрическата енергия на едро, което опонира на пазарните правила. При безапелационни пазарни индикации по отношение на цената, която купувачите са подготвени да заплатят, предложения за продажба фрапантно под нея, остават подозрения за предварителни двустранни договорености и пазарни операции по отношение на борсовите пазари. Затова АСЕП смята, че ликвидността на „ ден-напред “ се лимитира изкуствено посредством опазване на количества за „ в границите на деня “, които разрешават реализиране на по-ниски цени за избрани търговски участници.

Допълнителна причина за внезапното повишаване на цената на пазар „ ден напред “ има неналичието на предложение на дълготрайни артикули на платформата Централизиран пазар на двустранни контракти, което дефинира доста по-високо търсене на платформата „ ден-напред “ и респективно по-голям риск за търговците, принуждавайки ги да имат къси позиции. Припомняме, че последният разгласен търг за продажба на БНЕБ ЕАД е от дата 29.08.2018 г за 15 МВ от страна на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ЕАД.

Поради анонимността на пазара ден-напред, която разрешава сходно заобикаляне на пазарните правила посредством следени бидове, АСЕП постоянно е упорствал за ограничение на всякакво нормативно основано съсредоточаване на пазарна мощ в сдружения в границите на БЕХ ЕАД. Многократно алармирахме институциите, че смяната в Закон за енергетика от м. май т.г., съгласно която цялата сила от ВЕИ с конфигурирана мощ от 4 и над 4 МВт, ще се продава на борсата от НЕК ЕАД до подписване на контракти с ФСЕС, опонира на духа на проектозакона за обезпечаване на по-високи равнища на конкуренция.
Постигнатите рисково високите стойности на сегмент в границите на деня за интервала 17-21 септември, отчитаме като резултат главно на изкуствено даденото пазарното преимущество на НЕК ЕАД. Националният пазар на България е очевидно доминиран и пазарно съсредоточен от генерационните мощности и останалите функционалности на фирмите под ръководството на БЕХ ЕАД, което е причина за нерегламентиран продан на данни и синхронизиране на дейности. В този смисъл, АСЕП смята, че БЕХ ЕАД е изчерпал функционалностите си и вреди на процесите по цялостна либерализация на електроенергийния пазар, създавайки предпоставки за корист с пазарно мощ и може да докара до нова наказателна процедура от Европейската комисия, сходни на такива от близкото минало.
Поради горното предлагаме и считаме за належащо фирмите в структурата на БЕХ ЕАД да имат цялостна пазарна и финансова автономия, което е допустимо само посредством разпускане на холдинга. Само по този начин ще е допустимо постигането на конкурентна среда и цялостна либерализация на бранш електроенергетика. В съществуващата обстановка на доминантен и съсредоточен пазар във връзка с доставките от БЕХ ЕАД, и в частност НЕК ЕАД, има опция посредством следени бидове на пазара „ ден-напред “ да се манипулира цената в мечтана посока, без да има условие за закрепен спред сред купува и продава. Това държание може елементарно да бъде проследено от самостоятелната борса, за АСЕП моли за дейности в тази тенденция.

С оглед на нагоре изложеното, Асоциация свободен енергиен пазар упорства за предприемане на незабавни и безапелационни ограничения за ограничение на непазарно държание при реализиране на борсова търговия, които включват, само че не се изчерпват с:

- Засилен и ефикасен надзор от страна на БНЕБ ЕАД за съблюдаване на пазарните правила на държание и предложения от страна на всички търговски участници;

- Системно предложение на дълготрайни артикули на Централизиран пазар за двустранни контракти от разнообразни производители (основните снабдители за момента са от структурата на БЕХ ЕАД, подчинени на Министерство на енергетиката), които да балансират търсенето и предлагането на останалите сегменти и да обезпечат предвидимост на комерсиалните участници. Прекратяване на чести и с дребни количества тръжни процедури, а предложение на дълготрайни артикули за минимум 6 или 12 месеца с най-малко 50% от количеството електрическа енергия за облекчаване на потребностите на българския електроенергиен пазар.

- За интервалите на планови профилактики на най-големите единични мощности на електроенергийната система (блок 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй), авансово да се плануват механизми за обезпечаване на спомагателна ликвидност на пазарни цени, с цел да се избегнат рискови стойности на борсовите пазари;

- Да се създадат стандартизирани артикули на пазар „ в границите на деня “. По този метод ще се избегне опция за операция по тип артикул, който се разграничава с 1 час и цена 50% и продавачът няма да може да изолира съзнателно по-добри предложения, което отстрани и опцията за предварителни договорености и манипулации;

- Публично обявяване на покупко-продажбите, подписани на интрадей пазара, сходно на практиката в Румъния (https://www.opcom.ro/rapoarte/rezultate_PI.php?lang=en) Информацията би трябвало да включва участници, количества, оферирани цени и ще разрешава по огромен надзор върху спазването на конкурентните правила от комерсиалните участници. Подобно условие се постанова, главно заради определеният механизъм за подписване на покупко-продажби - click-matching, съгласно който първият по време печели договорката, което разрешава реализирането на непазарни покупко-продажби посредством достъп до вътрешна информация/предварителни неофициални договорености.

- С цел отбягване на подозрения към осъществените покупко-продажби на най-краткосрочния сегмент на БНЕБ ЕАД в интервала 17-19.09.2018 година настояваме за ясна информация има ли преднамереност в осъществените покупко-продажби и търговски участници, осъществили забележителен по размер и брой изтъргувани покупко-продажби на интрадей пазара;

- Организиране на обществени процедури за избор на „ маркет-мейкъри “ на БНЕБ ЕАД, чиято функционалност да обезпечава ликвидност на разнообразни борсови артикули, в това число дълготрайни такива. Необходимо е до състезанието да се позволен участници и отвън структурата на БЕХ ЕАД, с цел да се избере най-конкурентния участник. В условията би трябвало да бъдат тъкмо написани на какви артикули да се поддържат избрани количества с поръчки купува и продава, като се дефинира и обезпечен оптимален спред на „ маркет-мейкъра “, с цел да не се позволен благоприятни условия за свръх облаги в ущърб на пазара.

С оглед на по-горното, Асоциация свободен енергиен пазар декларира безапелационна подготвеност и предпочитание да предоставим мнения и да вземем интензивно присъединяване при правенето на всички нужни правила и нормативни документи, които да обезпечат бистрота и еднакъв достъп при реализиране на борсова търговия на платформите на БНЕБ ЕАД.

С УВАЖЕНИЕ,

СОНЯ НИКОЛОВА – КАДИЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР