Асоциация „Еврорегион Данубиус“ отбеляза своя 20-и рожден ден20 години работа

...
Асоциация „Еврорегион Данубиус“ отбеляза своя 20-и рожден ден20 години работа
Коментари Харесай

Пенчо Милков предложи Лили Ганчева за „Почетен гражданин на Русе“

Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ означи своя 20-и рожден ден

20 години работа за подкрепяне на трансграничното съдействие сред България и Румъния означи през днешния ден Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ отпред с изпълнителния шеф Лили Ганчева.

„ Енергията на Лили трансформира работната среда и ни прави откровени и отворени. За да бъдем ние другари, ти си свързващото звено “, поздрави я кметът Пенчо Милков. Той благодари за цялостния и принос в задълбочаването на българо-румънските връзки през годините и разгласи, че е подал към Общинския съвет кандидатурата ѝ за „ Почетен жител на Русе “.

„ Еврорегион Данубиус “ е основан на 9 май 2002 година и в двете десетилетия от съществуването си той задълбочава в изключителна степен партньорството сред България и Румъния в региона на икономическото развиване, околната среда, културата, туризма, превоза, образованието, пазара на труда, опазването на здравето и земеделието.

Със съдействието на асоциацията са осъществени десетки планове в Русе, Бяла, Борово, Иваново, Гюргево и доста други обитаеми места в Румъния. Сред тях са огромните инфраструктурни планове за възстановяване на свързаността по суша и вода сред Русе и Гюргево, построяването на църквата в гр. Бяла, побратимен с гр. Градинари в Румъния, както и работата по разкриването на фериботната връзка Русе- Гюргево и Никопол – Турну Мъгуреле. Ганчева с горделивост напомни и, че още през 2014 година точно „ Еврорегионът “ пръв лобира за основаването на втори мост сред Русе и Гюргево. Тя посвещава живота си на поддържането на другарските връзки, реализирането на редица взаимни изяви и побратимяването на над 12 градове и села от българската и румънската страна.

„ Никъде на друго място в България и Румъния двете страни не са толкоз сближени и взаимно свързани и то на толкоз високо равнище “, съобщи посланикът на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску. От името на Посолството тя награди изпълнителния шеф с почетна грамота за заслугите ѝ.

„ Най-голямата премия за работата ми е, когато връзките сред представителите на институциите надвишават официалностите и прераснат в другарски “, съобщи госпожа Ганчева.

Сред гостите на събитието бяха Н. Пр. Радко Влайков- дипломат на България в Румъния, ръководителят на Окръжен съвет – Гюргево Димитру Беану, кметът на Гюргево Адриан Ангелеску, някогашни регионални шефове на Русе, председателствали Асоциацията, някогашният кмет на Гюргево Николае Барбу и ръководители на обществени
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР