Асистентската подкрепа за лица в надтрудовоспособна възраст и такива с

...
Асистентската подкрепа за лица в надтрудовоспособна възраст и такива с
Коментари Харесай

Асистентската помощ за хората с увреждания - повече отговорност за общините

Асистентската поддръжка за лица в надтрудовоспособна възраст и такива с трайни увреждания ще се дава от съответната община . Това взеха решение депутатите с приемането на второ четене на текстове от Закона за обществените услуги.
Задно с признатите в края на предходната година Закон за хората с увреждания и Закон за персоналната помощ, актуалният законопроект цели да приключи стартиралата промяна в обществената сфера.
За първи път се основава законов ред за даване на асистентска поддръжка за лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, в случай че не употребяват такава поддръжка по различен закон .
Насочването за прилагане на асистентска поддръжка, която се финансира от държавния и общинския бюджет , се прави единствено от общината , която дава услугата. Общината ще би трябвало да провежда даването на асистентската поддръжка по метод, който да разреши сложно даване на другите типове обществени услуги в домашна среда.
Асистентската поддръжка не се дава на лица, ползващи резидентна грижа , както и за времето, през което се употребява заместваща и целодневна грижа, и за времето за престой в лечебното заведение.
Контролът за активността на асистентите и на отчитането на предоставената асистентска поддръжка ще се реализира от общината , когато услугата се финансира от държавния и общински бюджет.
С текстовете на законопроекта се регламентира и заместваща грижа. Тя е уредена като поддръжка за лица, полагащи грижи за подвластни членове на фамилията, освен за деца.
Заместващата грижа е дефинирана като краткосрочна, като се дава за период не по-дълъг от 30 дни в границите на една календарна година. Самата грижа може да се дава в домашна и профилирана среда, в която се обезпечава резидентна или дневна грижа в домовете на приемни фамилии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР