Асфалт не се яде, казваха по-бедните българи, когато Бойко Борисов

...
Асфалт не се яде, казваха по-бедните българи, когато Бойко Борисов
Коментари Харесай

Разплитането на чорапа Хемус или как бай Ставри чака гости

Асфалт не се яде, споделяха по-бедните българи, когато Бойко Борисов засипваше аудиторията с първи копки, отрязани лентички от всякакви сектори и неизменимото уан-мен-шоу, предавано по " Джипка ТВ ".

Да, по този начин е - асфалт не се яде. Но пък една автомагистрала се оказа предплатено изядена - парите ги няма, работата не е свършена, а дали, по кое време и по какъв начин ще се свърши - никой не може да каже.

Когато на 5 ноември Бойко Рашков разгласи, че към 60 милиона лв. от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за градежа на Лот 5 на Автомагистрала " Хемус ", са източени посредством кухи компании, това прозвуча като изстрел на стартов револвер. Беше ясно, че огромното надпреварване стартира тъкмо в този миг. Защото въпреки да имаше изнесени от служебното държавно управление куп скандални обстоятелства, то не разполагаше с нужното време, с цел да разкрие цялостната картина.

Веднага по-късно, още на 7 декември, ГДБОП задържа обвинен. Съвсем скоро - на 21 декември, той към този момент изиска среща с вътрешния министър и основния прокурор, с цел да приказва с имена. И това в действителност е датата, от която насетне чорапът " Хемус " в действителност стартира да се разплита.

На всеки е ясно, че сходна огромна скица за източване на държавни пари няма по какъв начин да се осъществя без най-височайше настойничество. Може и по етажите да са раздавани пари и несъмнено е тъкмо по този начин, само че е реалност - имената, които Рашков е чул от признанията на Колев, не са го изненадали.

Защо тъкмо този чорап би трябвало да бъде развързан, би запитал всеки, който е свидетел на Борисовото 12-годишно ръководство. Да, за какво? Никак не са малко и останалите " забележими резултати " - като се стартира от " Апартаментгейт ", мине се през къщата в Барселона и се стигне до пачките и кюлчетата в чекмеджето.
Разследващи служители на реда учат прокуратурата на право – поради аферата " Хемус "
Обвиняем може да приказва пред виновните органи във всеки миг от престъпно следствие и това право не може да бъде лимитирано какт...
Прочети повече
" Хемус ", съгласно проверяващи, а и съгласно политици, може да се окаже далаверата на века. Твърде доста пари са раздадени предплатено, нарушавани и заобикаляни са редица нормативни актове, налице са забавени отчуждителни процедури при почнал към този момент градеж, самите градежи в дадени сектори евентуално са просто противозаконни, а строителите - неоткриваеми.

53 милиона лв., отпуснати предплатено за лот 5 на “Хемус ”, съгласно ГДБОП са отишли към кухи компании, откъдето били изтеглени в брой по друго време. Освен тях обаче, по думите на Бойко Рашков, предприемач, обвързван със градежа на автомагистралата, е изпратил в Обединените арабски емирства други 21 милиона лв., отново от задатъци за “Хемус ”. Това станало посредством банка, с чийто притежател Бойко Борисов е имал общи компании. Но до момента Рашков не приказва с повече конкретика и това дава съображение на Борисов да се пази резултатно.

Възниква въпросът къде е спал “Банков контрол ” на Българска народна банка? Къде е било финансовото разузнаване и целокупната ДАНС? В коя естествена страна тегленето на сходни суми на каса в банка би било допустимо без плътна инспекция на събитията по тяхното придобиване и без следене на по-нататъшния им път? По закон се рапортуват покупко-продажби над 10 000 лв.. В случая с ОАЕ, в случай че е правилно - на кого е докладвано и какво е подхванато? Все отново става дума не за персонални спестявания, а за обществени средства, превеждани от “Автомагистрали ” към частни компании.

След разкритията на Министерство на вътрешните работи, какво получихме от Българска народна банка - буквално пояснение на израза на Бойко Рашков за “банката на Борисов ”. По този мотив Централната банка разгласи, че Бойко Борисов няма банка и не управлява банка.

Наред с раздадените насам и натам от джипката милиони имаме и зле свършена работа. Да напомним - ГЕРБ първо дадоха обещание да завършат " Хемус " до 2023 година, а след това отложиха за 2024. От 250 км обаче през 2024 ще са подготвени единствено 51, тъй като по думите на служебния министър Виолета Комитова има нелегално строителство без нужните позволения в някои сектори, а в други даже не е конкретизирано трасето.
Бойко Борисов носи директно отговорността за Автомагистрала " Хемус ", счита шефката на " Автомагистрали " (ВИДЕО)
В общественото пространство не стопират да излизат скандални обстоятелства към проблемите със строителството на автомагистрала „ Хемус ". Пот...
Прочети повече
Най-потресаващото даже не са милионите, а фактът, че строителите не носят отговорност за свършената работа и няма да заплащат неустойки за неприятно качество. И това са думи на арх. Влади Калинов, началник на ДНСК, пред БНР. “Строителството е прикрито зад контракти за доставка на материали и наем на техника. Това значи, че тези компании, които докарват техниката дружно с операторите на тази техника, правят строителството, само че не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното сдружение “Автомагистрали ” ЕАД. Има един неизвестен реализатор, който идва, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е приключил ”, разясни арх. Калинов.

Ето поради такива схеми, пътувайки по родните автомагистрали, се усещаме като по междуселски път. Полагат се материали, които не са подобаващи, употребяват се и евтини технологии, качеството е под всякаква рецензия, а отговорни няма.

Все още не се знае до каква степен самопризнанията на Колев ще имат основна роля. Засега е ясно единствено, че основният прокурор е позволен да участва на разпита му, като е удостоверил, че персонално ще отиде. Бидейки на разпит на обвинен, Гешев може и със самата си поява леко да " го опасява ". Но може и да го насърчи. Позицията му наподобява леко изменена в посока съдействие с новата власт и, както означават редица наблюдаващи, Гешев е подготвен на решителни ходове, с цел да опази себе си.

Ако прокуратурата си свърши работата по " Хемус ", бай Ставри може да се стяга за посетители. Все височайши и все дълго чакани.

Автор: Евелина Гечева

Още от АКТУАЛНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР