Асеновград. В Градска библиотека Паисий Хилендарски в Асеновград бе представен

...
Асеновград. В Градска библиотека Паисий Хилендарски в Асеновград бе представен
Коментари Харесай

Пловдив: В Градската библиотека в Асеновград бе представен филм за героизма на българските воини в битката при Дойран

Асеновград. В Градска библиотека „ Паисий Хилендарски ” в Асеновград бе показан филм от поредицата „ Слава ” за героизма на българските воини в борбата при Дойран. Това оповестиха от Община Асеновград . Филмът се показва по случай 100 години от края на Първата международна война. „ Във войните за национално обединяване на България умират над 45 000 наши прародители. Този филм е отдаден на една от най-славните борби от българската бойна история ”, сподели при представянето на кино лентата кап. Емил Григоров от 4-ти артилерийски полк.
Българската бойна интервенция при езерото Дойран е траяла повече от 3 години и е била извоювана от българските бойци. Тези сражения се свързват с името на военачалник Владимир Вазов, който е един от генералите, защитавали дойранската позиция. През 1936 година в Лондон се провеждат празнувания по случай 20 година от успеха във войната. България, въпреки да е воювала на страната на губещите, е била единствената страна поканена да участва на тържествата в британската столица. Когато нашата делегация слиза от перона на гара Виктория, тя бива посрещната персонално от лондонския кмет. На тържествения церемониал вземат участие 3000 запасни войни и 200 бойни флагове. При появяването на българската военна делегация фелдмаршал лорд Милн командва: „ Свалете знамената! Минава спечелилият от Дойран военачалник Вазов! “.
Прожекцията на кино лентата е част от програмата на Община Асеновград за есенните празници на изкуствата. Довечера от 17:30 ч. на пл. „ Акад. Н. Хайтов ” представителният оркестър на ВВС-Пловдив, ще извърши концерт от познати и обичани на всички генерации песни.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР