Артистите и дизайнери Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и

...
Артистите и дизайнери Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и
Коментари Харесай

Артисти задават въпроси чрез социални плакати в „Шести участък“

Артистите и дизайнери Албена Лимони, Денислав Големанов, Захари Димитров и Костадин Кокаланов трансфораха габровския квартал „ Шести сектор “ в изложба навън.

С арт инсталацията насочат въпроси към публиката и локалната общественост. Работите им са част от над 200 обществени плакати, направени в креативната работилница за ситопечат „ Въпрос в точния момент “.

Арт форумът се организира от 21 до 26 юни 2022 година в Габрово, проведен от NoPoint Atelier с креативен началник Мирослав Живков. „ Въпрос в точния момент “ беше част от десетдневната културна стратегия, отдадена на „ Шести сектор “ и проведена взаимно от Община Габрово и Студио Комплект – София.

Авторите работят в разнообразни сфери на образните изкуства. Избират формата на обществения афиш като опция да изразят свободно посланията си, които да доближат до повече хора в открити пространства. Тук е отнета ролята на плаката да продава или популяризира.

Плакатите са направени напълно на ръка. Всеки от участниците употребява разнообразни подходи – колажиране, изобразяване, наслагване на цветове и изрязване на шаблони, като основава по два дизайна на работата си. Оценяват процеса като огромно предизвикателство, защото са лимитирани във времетраенето на креативната работилница, а отпечатването на плакатите посредством ръчен ситопечат също лишава време. За основаването на арт творбите има спомагателни условия – с какви цветове на хартията и мастилата могат да работят, броя на цветовете и графичните детайли, употребявани в един афиш. Графичните детайли са авансово готови от артистите.

Арт форумът се трансформира в самобитен продан на хрумвания, решения и опит сред участниците. Създадените изображения са с висока образна, естетическа и културна стойност. Очакванията на артистите са обществените послания да предизвикат, замислят или напомнят значими въпроси на публиката. Изложбата навън в „ Шести сектор “ може да бъде забелязана до края на месец юни 2022 година Представителна селекция на обществените плакати е изложена в пространството със сините витрини на ул. „ Опълченска “, № 45 и може да бъде забелязана до края на месец юли 2022 година

Творческата работилница „ Въпрос в точния момент “ е осъществена с финансовата поддръжка на Програма Култура на Община Габрово.

Програмата „ Десет дни просвета в Шести сектор “, проведена от Община Габрово и Студио Комплект – София, е част от дейностите по интернационалния план „ Креативни промишлености за нови градски стопански системи в Дунавския район “ ( с акроним CINEMA). Проектът е финансиран по Програмата за транснационално съдействие „ Дунав 2014-2020 “ (INTERREG).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР