Аrtemisia, по-известна като Пелин, е растение с дълга история и

...
Аrtemisia, по-известна като Пелин, е растение с дълга история и
Коментари Харесай

Пелин: Съвети за успешно отглеждане и лечебни свойства

Аrtemisia, по-известна като Пелин, е растение с дълга история и многочислени културни и медицински приложения. Този вечнозелен шубрак събира в себе си загадъчна хубост, мощен аромат и мощни изгоди за здравето. От античните цивилизации до актуалните дни, Пелинът е привличал вниманието на хората със своята уникалност. Пелинът (Artemisia absinthium) принадлежи към рода Artemisia, който обгръща разнообразни типове тревисти растения и шубраци, публикувани по целия свят. Този дълголетен шубрак доближава височина от към 1 до 1,5 метра и е прочут със своите пересто ситуирани сребристо-зелени листа и дребни, жълти цветове, които се появяват през летните месеци.

 HappyWoman_Astrology_1200x300

Ето по какъв начин се отглежда Пелин:

 Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства

Пелинът има богата история, която се простира хилядолетия обратно. Той е бил употребен в античните култури на Египет, Гърция, Рим и други, като знак на лекуване, магия и даже знамение. В средновековието, Пелинът е бил считан за свещенно растение и се е употребявал в религиозни обреди и ритуали. Пелинът е релативно елементарно за развъждане растение, което процъфтява в разнообразни условия, изключително в случай че му се обезпечат подобаващи условия за напредък. Ето и някои от тях:

Пелинът избира топли климатични условия, само че е резистентен и на по-хладни температури. Идеалната температура за развъждането му е сред 18°C и 24°C денем и към 10°C до 15°C през нощта. Пелинът избира слънчево място, където да получава най-малко 6 часа директна слънчева светлина дневно. Поставете го на южна или източна експозиция за най-благоприятен напредък. Въпреки това, растението може да търпи и лека полусянка, само че би трябвало да се заобикаля мрачната и прекомерно сенчеста конюнктура. Почвата за развъждане на Пелин би трябвало да бъде добре дренирана и богата на хранителни субстанции. Можете да употребявате примес от градинска почва, пясък и перлит за реализиране на подобаваща почва за напредък. Уверете се, че почвата има добра дренажна дарба, с цел да се избегне задържането на вода към корените на растението. Пелинът е стабилно растение на сухи условия и не изисква доста поливане. Поливайте постоянно, само че не прекомерно щедро, като се уверите, че горният пласт на почвата изсъхва сред поливанията. Пелинът изисква минимални грижи след определяне и е резистентен на заболявания и вредители. Може да се развъжда посредством семена или вкореняване на стеблата. При вярна грижа, Пелинът може да пораства крепко и да се наслаждавате на неговите изгоди и хубост в градината или на балкона си.
 Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства

От древността до съвременността, Пелинът е бил употребен за голям брой медицински цели. Той се смята за стимулант на апетита, тоник за храносмилането и даже антипаразитен препарат. Етеричните масла и субстанции в Пелина му придават горчив усет и го вършат ефикасен при някои чревни проблеми.

Пелинът е прочут със своите детоксикационни свойства, които могат да оказват помощ за изчистване на токсините и непотребните субстанции от организма. Това може да подкрепи действието на черния дроб и бъбреците. Пелинът подтиква секрецията на храносмилателни сокове и улеснява храносмилането. Той може да помогне за понижаване на газовете и възстановяване на апетита. Екстрактът от Пелин може да бъде потребен за облекчение на възпалителни положения като ревматоиден артрит, астма и артрит. Той съдържа субстанции с антиинфламаторни свойства, които могат да понижат възпалението в тялото. Пелинът е прочут със своите имуномодулиращи свойства, които могат да укрепят имунната система и да оказват помощ на организма да се оправи с инфекции и заболявания. Етеричните масла и субстанции в Пелина имат антимикробни и антипаразитни свойства, които могат да оказват помощ при битка с бактерии, вируси и паразити. Пелинът може да бъде потребен при облекчение на храносмилателни проблеми като газове, непотребна киселина в стомаха и неправилно храносмилане. Пелинът се употребява обичайно за подкрепяне на женското здраве, в това число за контролиране на менструалния цикъл, облекчение на предменструални признаци и стимулиране на родовата функционалност. Тези лечебни свойства на Пелина го вършат скъп актив за голям брой приложения в обичайна и различната медицина. Въпреки това, е значимо да се консултирате с дипломиран здравен експерт, преди да употребявате пелин за лечебни цели, изключително при дълготрайна приложимост или при съществуващи здравословни проблеми.
 Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства

Пелинът също по този начин има своето място в кулинарията. Той е употребен за ароматизиране на алкохолни питиета, като да вземем за пример абсент, както и за фалшификация на разнообразни ястия. Много кухни по света употребяват Пелина за подготвяне на сосове, супи и маринати, които му придават неповторим и благоуханен усет.

 Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства Пелин: Съвети за сполучливо развъждане и лечебни свойства

Пелинът, със своята мистериозна прелест и разнообразна приложимост, продължава да бъде значима част от ботаническия свят и културното завещание на човечеството. С многочислените си изгоди за здравето и необятния си набор от използва, Пелинът продължава да впечатлява и вълнува хората по целия свят.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР