Арсеналите на френските въоръжени сили са практически изчерпани, а военно-промишленият

...
Арсеналите на френските въоръжени сили са практически изчерпани, а военно-промишленият
Коментари Харесай

„Нужна ни е нова тактика“: На Европа критично не й стигат боеприпаси

Арсеналите на френските въоръжени сили са на практика изчерпани, а военно-промишленият комплекс няма време да попълни запасите. Подобна е обстановката и в други страни от Европейски Съюз. Защо това се случи и по какъв начин управляващите имат намерение да решат казуса?

Смяна на целите

„ Франция не би могла да удържи огромно съветско нахлуване повече от няколко дни “, написа специалистът по защитата и сигурността Жан Гинел в публикация в списание „ Понт “.

Според него е явно, че френската войска през днешния ден не разполага със средствата да води " същинска война по остарелия метод " - нито сама, нито даже като част от коалиция. След края на Студената война Париж не допускаше опцията за нескончаем високоинтензивен въоръжен спор с всеобщо потребление на технологии. Политиците се стремяха да извлекат всички дивиденти от мирното време. Запасите и покупките на муниции бяха понижени, а отбранителната система беше пренасочена към минимизиране на запасите и производството „ тъкмо в точния момент “.

Гинел напомни, че в изследване от преди две години Корпорация РАНД, експертна компания, близка до Пентагона, разказва Франция като „ мощен съдружник с лимитирани благоприятни условия “. „ Френската войска би трябвало да се консолидира и да натрупа бойна мощност благодарение на по-големи доставки на оръжия и доста по-сериозни доставки на муниции “, уверен е специалистът.

В изключителна обстановка

Депутатите Венсан Брю (Демократично движение) и Жулиен Ранкул (Национално събрание) също приказват за изострен дефицит на муниции. Те съпоставиха обстановката с началото на пандемията от ковид - неочакваният дефицит на защитни маски тогава сподели сериозното значение на запасите при изключителни обстановки.

Според техния отчет предходната година Франция е доставила на Киев осемнадесет 115 мм самоходни оръдия „ Цезар “ и към петнадесет 155 мм теглени гаубици ТРФ1. И в случай че приблизително френските въоръжени сили харчат към 20 хиляди снаряда годишно за учения, то в Украйна това количество се харчи на седмица. В същото време времето за произвеждане на такава партида е от година и половина до две.

" Дори нашите ресурси от муниции - приказваме за самоходните оръдия " Цезар " или системите за Противовъздушна отбрана - да бъдат възобновени в средносрочен проект, интервалът на изчакване за доставки ще навреди както на оперативното образование, по този начин и на престижа на Франция. Така че техническата поддръжка на Украйна съществено лимитира опциите на нашите въоръжени сили “, споделя Ранкул.

Депутатите приканват изпълнителната власт неотложно да се заеме с въпроса за попълването на арсеналите, както и да премисли тактиката в тази област, като вземе поради обстановката в света.

Армия в миниатюра

Американският бюджет за защита разрешава на армията да разполага с висококачествени оръжия в огромни количества, а мощта на военно-промишления комплекс да се доставят навреме съоръжение и муниции. В Стария свят обстановката е друга.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики западноевропейските страни интензивно намаляваха военните си запаси от икономични съображения. В същото време те следваха пътя на рационализация и унификация, с цел да поддържат оперативна съгласуемост със съдружниците от НАТО.

До началото на 90-те години Франция разполагаше с над 1300 съществени бойни танка АМХ-30, които планираше последователно да размени с 1500 съвременни „ Льоклерк. Въпреки това до 2021 година единствено 222 нови машини бяха в употреба. Броят на бойните самолети е намалял от 686 през 1991 година на 254 през 2021 година, числеността на въоръжените сили за същия интервал - от 453 на 203 хиляди души.

В същото време, намалявайки размера, Париж постоянно се е стремял да поддържа пълностоен модел на въоръжените сили. В резултат на това специалистите от време на време съпоставят френската войска с бонсай (точно копие на същинско дърво в миниатюра): имат всичко, само че малко.

Като член на НАТО, разполагащ с нуклеарен боеприпас и намиращ се в центъра на Западна Европа без действителна опасност за националната територия, Франция се концентрира върху експедиционни бойни интервенции, в които стеснен контингент, като предписание, се изправя против по-слаб зложелател.

В резултат на това французите разполагат с висококачествено съоръжение и муниции, само че в дребни количества заради високата цена.

Опитите за поправяне на обстановката

Украинският спор сподели уязвимостта на този метод, считат депутатите Брю и Ранкул. Например, след прехвърлянето на част от оборудването в Киев, френската войска разполага с по-малко от четиридесет самоходни оръдия " Цезар " и към десетина реактивни установки ЛРУ. Това очевидно не е задоволително за пълноценна национална защита. А производството на огромно количество муниции няма да увеличи успеваемостта на Въоръжените сили.

Анализирайки бойните дейности, създателите на отчета стигнаха до извода, че елементарните муниции и системи са задоволителни, с цел да поразят 90% от задачите. И единствено в останалите 10 % от случаите са нужни комплицирани и скъпи снаряди. Следователно е належащо да се комбинира: първо, висококачествени оръжия се употребяват за несъмнено поразяване на точкови цели и основаване на преимущество, по-късно по-евтините оръжия се употребяват за солиден тягостен огън.

Депутатите приканват за баланс и обръщат внимание на нуждата от произвеждане на по-евтини, въпреки и не толкоз високоефективни муниции, само че в огромни количества.

Те поучават и по-често потребление на бойни снаряди в ученията. Полигоните би трябвало да бъдат оборудвани с в допълнение съоръжение. Освен това се предлага да се направи по-прозрачна системата на държавните поръчки, както и да се откри тяхната прецизност - това желаят всички снабдители.

Депутатите обръщат особено внимание на зависимостта на Франция от доставки от чужбина. Например Франция от дълго време се отхвърли от производството на патрони за ръчни оръжия с диаметър от девет до 20 милиметра, предпочитайки да ги купува от Израел и ОАЕ.

Барутът за французите се носи от Германия. Сериозен проблем са полупроводниците, нужни за производството на високотехнологични оръжия. Техните стратегически запаси във Франция са изчерпани, а производството е концентрирано в азиатските страни.

В допълнение, създателите на отчета означават, че френската войска, която обичайно разчита на пилотирани самолети и закупува единствено няколко скъпи дрона от Съединени американски щати, в действителност не разполага с дронове камикадзе, които демонстрираха успеваемост в спор в Украйна.

„ Напълно лишена от средства в този сегмент, Франция демонстрира обезпокоително закъснение по отношение на страни като Съединени американски щати, Русия, Израел или даже Полша и тази празнота би трябвало незабавно да бъде запълнена “, се споделя в документа.

Масло в огъня

Междувременно Марион Марешал, заместник-председател на партията " Реконкиста ", се разгласи срещу доставките на оръжия за Киев.

" В допълнение към оказването на помощ на Украйна, би трябвало да помислим и за отбраната на Франция в миг, когато обстановката в света става все по-опасна. Французите би трябвало да схванат: доставяме оръжие, муниции, гориво, аварийни елементи, макар че през днешния ден личната ни войска усеща дефицит. Когато разбираме, че при положение на спор с висока активност няма да можем да защитим Франция, е доста рисково да разделяме запасите си ", сподели тя.

Според нея има разнообразни способи за поддръжка на Украйна, в това число финансово или посредством образование. " Франция освен достави самоходни оръдия " Цезар ", само че обмисля изпращането на леки танкове и не изключва опцията за прекачване на бойни самолети в Украйна. Мисля, че Франция е по-вероятно да способства за ескалацията на спора посредством доставка на оръжие, в сравнение с за намиране на излаз “, сподели Марешал.

Тя разкритикува и президента Еманюел Макрон, който дава обещание да усили военната помощ за Киев. „ Той можеше да избави света, в случай че беше упорствал за осъществяването на Минските съглашения, само че не направи нищо “, акцентира политикът.

Лидерът на „ Реконкиста “ Флориан Филипо също се разгласи срещу доставките на оръжия: той изиска да се спре " измамата " на държавното управление на Макрон, което " умишлено разпалва войната ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР