Аромат на канела, джинджифил и шоколад - уханието от коледните

...
Аромат на канела, джинджифил и шоколад - уханието от коледните
Коментари Харесай

За да замирише в дома ви на Коледа

Аромат на канела, джинджифил и шоколад - уханието от коледните сладки, което се разнася вкъщи в този интервал на годината, е несравнимо с никоe другo. Домашно приготвените сладки изкушения са подобаващи както за чашата утринно кафе или чай, по този начин и за подарък, който сигурно ще стопли своя адресат. Не всеки обаче смее да се захване с приготвянето им заради страха, че нещо в процеса ще се обърка и вместо по предопределение, няколкото тави с прясно изпечени бисквитки ще отидат на боклука.

Естествено, няма по какъв начин грешките да могат да бъдат предотвратени, изключително когато приказваме за сладкарска рецепта, само че като знае авансово някои от най-често срещаните, човек би се впуснал с повече убеденост в това кулинарно предизвикателство. Ето някои от тях:

Не отделяте задоволително време

Когато се захващате с приготвянето на коледни сладки или какъвто и да е различен сходен опит, се уверете, че имате задоволително свободно време. Различните типове сладки имат друго тесто, което може да се наложи да бъде разточено незабавно или да престои в хладилника за една нощ. Затова е значимо да сте наясно с метода му на подготвяне, с цел да не се изненадате неприятно в средата на процеса и да ви се прииска да го ускорите. В този случай не очаквайте коледните сладки да се получат по този начин, както желаете.

И още нещо - не се доверявайте на всяка рецепта в интернет, изключително на такива, съдържащи в заглавието си думи като " елементарно " и " бързо " - повярвайте, доста дребна част от тях са такива. Търсете такива в тествани уеб сайтове или вземете някоя изпитана - от другар или за по-сигурно от остарелия рецептурник на баба ви.

Импровизирате с пропорциите на съставките

Сладкарството и пекарството разчитат на прецизността. Ако ограниченията на съставките не бъдат спазени с акуратност (това важи изключително за торти и други по-сложни сладкиши), е съвсем несъмнено, че нещо съществено ще се обърка. Въпреки че коледните бискивитки разрешават известни импровизации, те не са целесъобразни. При разлика в пропорциите на някои предписания на британски да вземем за пример към този момент елементарно може да калкулирате унции в грамове или какъв брой е приблизителният грамаж на суха субстанция в супена лъжица. Така елементарно ще избегнете неточности, само че за по-сигурно използвайте кухненска везна.

Слагате маслото непосредствено от хладилника, макар че би трябвало да е омекнало

Ако в рецептата категорично е посочено, че маслото би трябвало да е на стайна температура, което значи да е добре омекнало, не правете грешката да прененбрегнете това значимо условие. То не е измислено, с цел да ви затрудни, а с цел да може захарта и маслото да се смесят задоволително добре. Процесът основава въздушна и пухкава примес, която играе значима роля за текстурата на бисквитата. Никога не правете грешката да го размеквате в микровълнова фурна, тъй като ще стане неравномерно. Обикновено на маслото са му нужни към 30-40 мин. на стайна температура, с цел да придобие нужната мекост. Ако не ви се чака, може да го поставите сред два листа за печене и да го разточите леко с точилка.

След като към този момент знаете едни от най-често срещаните неточности, които сигурно могат да объркат проекта ви за вкусни коледни сладки, сме ви приготвили няколко забавни предписания, с цел да замирише в кухнята ви на същинска Коледа.

Топчета с ром

1 пакетче масло от 125 гр.
2 яйца
100-150 гр. шоколад
½ ч.ч. или 110 гр. кафява захар
¾ ч.ч. брашно или натрошени бисквити
¼ ч.ч. ром
1 ванилия
Щипка сол
Кокосови стърготини за овалване

Яйцата се разрушават дружно със захарта, ванилията и солта. Отделно на водна баня се разтопяват маслото и шоколадът, след което всичко се смесва. Накрая се прибавят ромът и брашното (бисквитите). Ако не съумеете да получите гъста консистенция, от която могат да се вършат форми, прибавете още брашно или бисквити. От към този момент готовата примес се оформят топчета и се овалват в кокосовите стърготини. Оставят се да стегнат в хладилника за към час, а по-късно към този момент могат да се поднесат.

Напукани шоколадови бисквити

120 гр. брашно
250 гр. захар
2 яйца
30 гр. масло
200 гр. естествен шоколад
1 ч.л. бакпулвер
25 гр. какао
100 гр. пудра захар
Щипка сол

Брашното се смесва с бакпулвера, солта и какаото. На водна баня се разтопява една четвърт от шоколада, а останалият се нарязва на ситно. Разбиват маслото и захарта. При непрекъснато бъркане се прибавят яйцата. Към сместа се прибавят сухите съставки, които се бъркат с дървена лъжица. Прибавя се нарязаният шоколад, след което - разтопеният. Сместа се бърка до гладкост, след което се трансферира върху транспарантно фолио. Оставя се в хладилника за два часа. Тестото се оформя на руло. Оформят се дребни топчета, които се притискат леко. Напуканите бисквити се на 180° за 17 минути.

Джинджифилови сладки

2 и ½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. масло
1 яйце
2/3 ч.ч. мед
½ ч.л. сода за самун
1 ч.л. джинджифил на прахуляк
½ ч.л. канела
1 ч. л. бакпулвер

Брашното се пресява дружно със содата, бакпулвера, канелата и джинджифила. Междувременно медът и маслото се разтапят на водна баня. След като изстинат, се прибавя и яйцето. Разбърква се добре и към тях лека-полека се изсипват сухите съставки. Трябва да се получи маслено тесто, което се разточва с дебелина към 3 мм. Бисквитите се изрязват с формички за сладки по желание и се подреждат в огромна тава, в която авансово се слага хартия за печене. Джинджифиловите сладки се пекат в авансово загрята фурна на 180 градуса за почти 7-8 минути или до момента в който се зачервят леко. Декорирйте по избор.

Инфо: www.webcafe.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР