Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед

...
Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед
Коментари Харесай

В Нигер е извършен преврат срещу президента, армията е взела властта

Армията в Нигер разгласи в телевизионно послание, че президентът Мохамед Базум е отхвърлен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ разпореждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман, представен от организациите.

The Military Coup In Niger Succeeded

The military in Niger announced on national television the overthrow of President Mohammed Bazum.

They also announced the suspension of the constitution and all state institutions and the closure of the country's borders in western Africa.
— South East News Media (@areatruetalk)
„ Решихме да сложим завършек на режима, който познавате, поради утежняването на обстановката със сигурността и неприятното ръководство. Всички институции краткотрайно приключват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ разпореждане “ , сподели Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери.

Военните предизвестиха да не се подхващат никакви задгранични интервенции и прибавиха, че ще подсигуряват персоналната цялост на Базум.

Абдраман сподели, че приказва от името на Национален съвет за отбрана на родината. Засега не е ясно дали той и другите офицери от телевизионното послание приказват от името на цялата войска.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми следващ прелом в Западна и Централна Африка от 2020 година, може да усложни напъните на Запада да помогне на страните от района на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадисткия екстремизъм, който през последните десетина години излезе от границите на Мали и се популяризира и на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Нигер, някогашна френска колония без изход на море, се трансформира в основен съдружник в битката с екстремизма за западните сили, които сега се сблъскват с все по-голяма неприязън от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо.

The military in Niger announced on national television the overthrow of President Mohammed Bazum.

They also announced the suspension of the constitution and all state institutions and the closure of the country's borders in western Africa.

“We, the defense and security forces,…
— Spriter Team (@SpriterTeam)
Нигер е и значим съдружник на Европейски Съюз в битката с противозаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.

Миналата година Франция трансферира в Нигер войски от Мали, откакто връзките на Париж с краткотрайната власт в Бамако се изостриха. Поради сходно напрежение в двустранните връзки Франция изтегли и специфичните си сили от Буркина Фасо.

Избирането на Базум беше първото демократично предаване на властта в страна, претърпяла четири преврата, откогато получава независимостта си от Франция през 1960 година

Съединени американски щати споделят, че от 2012 година са похарчили към 500 милиона $ за подкрепяне на нигерските сили за сигурност. През април Германия разгласи, че ще взе участие в тригодишна европейска военна задача за възстановяване на качествата на армията на Нигер.

„ Базум беше единствената вяра на Запада в района на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, Съединени американски щати и Европейски Съюз запас за района, отиде точно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност “ , сподели пред Ройтерс Улф Лесинг, началник за сахелската стратегия на немската политическа фондация „ Конрад Аденауер “.

Той съобщи, че всеки прелом открива опция за Русия и други играчи да разширят въздействието си в Нигер.

Телевизионното послание на военните беше направено единствено няколко часа откакто военнослужещи от президентската армия блокираха президентския замък в нигерската столица Ниамей, където задържаха президента и фамилията му. В ръцете на метежниците е и вътрешният министър, означават организациите.

Преди това канцеларията на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, заяви, че ръководителят на международната организация е разговарял по телефона с Базум.

„ По-рано през днешния ден Гутериш организира телефонен диалог с Мохамед Базум. В него той му изрази цялостната си поддръжка и взаимност с президента на Нигер “, обявиха в Twitter от канцеларията на генералния секретар.

Твърдата си поддръжка за Базум и демокрацията в Нигер разгласи и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който настоя за незабавното освобождение на президента, откакто също е разговарял с него по телефона. Американският посланик номер едно уточни, че бъдещето на партньорството сред Вашингтон и Ниамей в областта на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се ръководи демократично.

„ Дали това на процедура е прелом или не, не мога да кажа, дано юристите да се произнесат, само че безспорно всичко това съставлява опит за силово завладяване на властта и нарушение на конституцията “ , сподели Блинкън на конференция в новозеландската столица Уелингтън.

Англия осъди всевъзможни опити за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че деликатно следи събитията в столицата на западноафриканската страна.

Метежа на военните в Нигер осъдиха още Франция, Европейски Съюз, районната организация ЕКОВАС и Африканският съюз.

Стана ясно, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш " остро осъжда противоконституционната промяна на държавното управление " в Нигер, съобщи неговият представител в, откакто военните превратаджии оповестиха, че са свалили определения президент Мохамед Базум, съобщи Франс прес.

Niijeer: Caggal nde o jogaa ka huɓeere laamu, Mohammed Bazum tiindondii e eɓɓoore samminere laamu
— RFI Fulfulde (@RFI_Ff)
Гутериш е " мощно угрижен " от задържането на президента Мохамед Базум от членове на президентската армия, се споделя в изказване на неговия представител Стефан Дюжарик. " Генералният секретар приканва за неотложно преустановяване на всички дейности, които подкопават демократичните правила в Нигер " , добави Дюжарик. Армията в Нигер разгласи в телевизионно послание, че президентът Мохамед Базум е отхвърлен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ разпореждане.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР