Армията марширува според стомаха си“, е казал известният френски генерал

...
Армията марширува според стомаха си“, е казал известният френски генерал
Коментари Харесай

С какво са изхранвали войниците си древногръцките армии?

„ Армията марширува съгласно стомаха си “, е споделил известният френски военачалник и император Наполеон Бонапарт. Това изказване би звучало също толкоз правилно хиляди години по-рано за армиите на антична Гърция, както и по време на Наполеоновите войни от 19-ти и 18-ти век, или даже за всяка армия през днешния ден, написа money.bg.

За една древногръцка войска обезпечаването на непрекъснато доставяне с храна на бойците е било от значително значение здравето, морала и бойните качества на бойците да останат допустимо най-здрави.

Когато мислим за антична война в архаичния, класическия и елинистическия интервал, ние нормално си представяме емблематичните хоплити* на антична Гърция в разгара на борбата. Въпреки това, триумфът на една военна акция може да бъде също толкоз елементарно решен от логистиката, а снабдяването с храна за древногръцката войска е било от решаващо значение.

Хранене на древногръцка войска

Във военната процедура логистиката се отнася до „ прехвърлянето на личен състав и материали от едно място на друго, както и поддръжката на тези материали “. Важен аспект от това е да се подсигурява, че войските са добре нахранени по време на акцията.

Както изяснява професор Дейвид Чартърс, „ Въпреки че хоплитите е трябвало да носят някои хранителни артикули и вино със себе си, те са можели да носят единствено толкоз, дружно със своите щитове и копия, едвам изхранват себе си и животните си, армиите трябвало да живеят от земята, като възнамеряват походите си, тъй че зърното да е узряло, а пасищата да са цялостни. “

Ето за какво една древногръцка войска би придобивала храна от разнообразни източници. Както нормално се е случвало през по-голямата част от историята, хоплитите и другите гръцки бойци търсили храна, ловували, купували артикули от пазари и търговци и ограбвали градове и села.

Някои съществени артикули от древногръцката диета били изяждани от бойци, според от наличността. Те евентуално включват разнообразни зърнени и бобови растения, както и маслини, лук, чесън и сирене.

В своя „ Анабазис “ древногръцкият наемен боец, мъдрец и историк Ксенофонт споделя случай, в който един от неговите приятели по оръжие се заврнал с сноп храна. Описанието дава визия какво може да са яли древногръцките бойци в придвижване.

„ На идващия ден Койратадас се появи с животни за приношения и гледач, носейки ечемично брашно със себе си, двадесет с вино, трима с товар маслини, един с огромно количество чесън, колкото можеше да носи, и най-после подобен с голямо количество лук “, написа Ксенофонт.

Идеалната сладка закуска за хоплит

Въпреки че можем да заключим от наличните доказателства, че диетата на древногръцки боец нормално е била много лека, изключително в случай че е било мъчно да се достави армията с храна по време на продължителна акция, имаше една закуска, която би се харесала на воините със сладко зъби, написа Greek Reporter.

В Одисея и в Илиада, сладиш, наименуван ιτριον (итрион), се загатва от Омир. Ястие, направено от мед и сусам, употребявано, с цел да даде сила на гръцките воини, които се бият в Троянската война.

Итрионът продължава да бъде съществена храна, употребявана от древногръцките бойци дълго след бронзовата ера, през която се допуска, че се е състояла Троянската война.

Сега прочут като пастели (παστέλι), този древногръцки десерт е издържал като сладко лакомство под една или друга форма в продължение на хиляди години.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР