Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Ереван не е участвал

...
Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Ереван не е участвал
Коментари Харесай

Пашинян: Армения не участва в съставянето на споразумението за прекратяване на огъня в Карабах

Арменският министър председател Никол Пашинян съобщи, че Ереван не е взел участие в правенето на съглашението за преустановяване на огъня сред сепаратистите в Нагорни Карабах и Азербайджан, само че се надява, че то ще се резервира.

Пашинян сподели това в телевизионно послание, откакто карабахските сепаратисти и Баку оповестиха, че са постигнали съглашение за преустановяване на огъня и ще проведат договаряния за консолидиране на противоречивия район в Азербайджан.

" Армения не е взела участие в правенето на текста на декларацията за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах с посредничеството на съветските миротворци ", съобщи Пашинян, представен от БГНЕС.

Той още веднъж акцентира, че Ереван " няма войска " в следения от сепаратистите анклав.

Пашинян добави, че Ереван е " взел под внимание " декларациите на сепаратистите, които включват единодушие за среща с азербайджанските управляващи по отношение на консолидираното на Карабах в Азербайджан.

Арменският водач се сблъсква с митинги вкъщи, откакто през 2020 година загуби войната с Азербайджан за Карабах. Азерските сили, подкрепяни от Турция, имаха доста предимство, а Русия не оказа Армения поддръжката, на която Ереван се надяваше. Чрез очакванията, които Москва даваше на арменците през годините, Кремъл успяваше да държи Ереван в политическа взаимозависимост.

В изказването си Пашинян означи, че се надява съветските мироопазващи сили в Карабах да подсигуряват запазването на примирието. Те бяха ситуирани през 2020 година като част от подписаното тогава спокойно съглашение, реализирано с посредничеството на Русия - то беше подписано от Пашинян под натиска на Москва, на фона на мощно неодобрение в арменското общество.

" Надяваме се, че военната ескалация няма да продължи, тъй като в актуалните условия е доста значимо да се обезпечи непоклатимост и да се спрат бойните дейности ", сподели той.

Той прикани задачата на Москва да " обезпечи сигурността на арменците в Нагорни Карабах, да сътвори условия арменците да запазят правото си да живеят в своите домове, на своята земя ".

През последните месеци Пашинян подлагаше на критика ролята на съветските миротворци в Карабах, което докара до някои дипломатически земетресения в връзките с обичайния съдружник на Армения - Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР