Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах са свалили оръжие и ще

...
Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах са свалили оръжие и ще
Коментари Харесай

Азербайджан и арменците в Нагорни Карабах договориха спиране на огъня

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах са свалили оръжие и ще договарят с Азербайджан, ден откакто страната разгласи " антитерористични " интервенции в противоречивия район. В мощ е съглашение за прекъсване на огъня, следва и среща сред враждуващите страни. Твърди се, че за офанзивата са употребявани артилерия, изтребители и дронове.

От Москва настояват, че сделката е подписана благодарение на съветските миротворци, които бяха ситуирани в Нагорни Карабах след войната през 2020 година. А министър председателят на Армения съобщи, че страната му не е взела участие в диалозите за прекъсване на огъня. Никол Пашинян обаче посочи, че боевете са намалели, в това число в основния град на Нагорни Карабах, Степанакерт.
Република Армения по никакъв метод не е взела участие в договорката за преустановяване на огъня и не е била страна в полемиките.
Никол Пашинян, министър-председател на Армения

Откакто Азербайджан стартира офанзивата си, съгласно Ереван десетки са починали, а стотици са били ранени. От Баку настояват, че нападат единствено военни цели, само че в обществените мрежи се появиха и фрагменти на развалени жилищни здания. Освен това обявиха, че са основали филантропични коридори за цивилни, в това число през Лачинския кулоар, който води към Армения. От Русия оповестиха, че силите им в Нагорни Карабах са евакуирали над 2000 цивилни, само че не е ясно къде са отведени те. Стотици етнически арменци напуснаха домовете си и се насочиха към летището в Степанакерт поради ескалацията. 

Президентът на Русия Владимир Путин разяснява, че съветските сили вършат всичко допустимо да защитят популацията.
В тесен контакт сме с всички страни в спора и с управляващите в Ереван, Степанакерт и Баку. Надявам се, че ще реализираме деескалация и ще разгадаем казуса спокойно.
Владимир Путин, президент на Русия

Междувременно Съединените щати завършиха военно обучение с арменските сили. По-рано държавният секретар на страната беседва с водачите на Азербайджан и Армения и прикани за деескалация, а от Европейския съюз наблюдават обстановката.

Тази седмица по искане на Армения и Франция Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира на изключително съвещание за Нагорни Карабах, който е част от територията на Азербайджан, само че е дом на близо 120 хиляди арменци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР