Армения заяви във вторник, че четирима нейни войници са били

...
Армения заяви във вторник, че четирима нейни войници са били
Коментари Харесай

Четирима арменски войници са застреляни на границата с Азербайджан

Армения съобщи във вторник, че четирима нейни бойци са били убити от азербайджански огън по мощно милитаризираната граница, първият съдбовен случай, откогато двете страни  за съглашение за преустановяване на повече от 30 години прекъсваща война предходната година., предава Ройтерс.

Министерството на защитата на Армения съобщи в изказване, оповестено в приложението за известия Telegram, че двама от неговите бойци са били убити и още няколко са ранени на военен пост покрай южното арменско село Неркин Ханд.

Азербайджанската гранична работа съобщи в изказване, че е провела " интервенция за възмездие " като отговор за " провокация " , осъществена от арменските сили предходния ден.

В изказването се споделя, че по-нататъшните " провокации " ще бъдат посрещнати с " по-сериозни и решителни ограничения оттук насетне ". " Военното и политическото управление на Армения носи цялостна отговорност за случая. "

Министерството на защитата на Азербайджан сподели, че арменските сили в понеделник вечерта са стреляли по позициите на Баку по северозападния сектор от границата, на към 300 километра от Неркин Ханд. Министерството на защитата на Армения отхвърли да е имало сходен случай.

Армения и Азербайджан са в спор повече от три десетилетия поради Нагорни Карабах.

През септември, което провокира и докара до възобновен напън от двете страни за контракт за публично преустановяване на спора.

Въпреки че съдбовната замяна на огън сред Армения и Азербайджан е нормална от десетилетия, границата стана по-мирна от началото на договарянията, с дребен брой съществени борби след завладяването на Нагорни Карабах през септември 2023 година

През последните месеци мирните договаряния наподобява са в застой, като и двете страни се упрекват взаимно в саботиране на дипломатическия развой.
 Азербайджан бил де факто в мир с Армения
Азербайджан бил де факто в мир с Армения

Ситуацията на границата сред двете страни е спокойна през последните няколко месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР