Армения се присъедини към Международния наказателен съд, след като днес

...
Армения се присъедини към Международния наказателен съд, след като днес
Коментари Харесай

Армения се присъедини към Международния наказателен съд

Армения се причисли към Международния углавен съд, откакто през днешния ден Конституционният съд на страната постанови, че този ход не опонира на главния закон. Новината се посреща с мнения, че в този момент съветският президент Владимир Путин няма да може да стъпи и на арменска територия, тъй като е търсен от МНС по съмнение в осъществяване на военни закононарушения в Украйна.

В реалност, настояването за арест от съда в Хага не работи автоматизирано на територията на страните по така наречен Римски статут, а решението зависи от дейностите на съответното национално държавно управление и правораздавателни органи. Искането за арест от 17 февруари визира и детския омбудсман към президента Мария Лвова-Белова.

Присъединяването към Римския статут, въз основата на който е основан МНС, към този момент е утвърдено от Народното събрание в Ереван, тъй че то влиза в действие неотложно.

Председателят на Конституционния съд Арман Диланян заяви, че този ход не опонира на арменската Конституция и решението е дефинитивно.

Изданието News.am напомня, че държавното управление се е обърнало към конституционните съдии в края на предходната година, тъй като се нуждае от средство да търси наказателна отговорност за това, което счита,че са военни закононарушения на Азербайджан в оспорвана територия Нагорно Карабах.

Армения подписа римския статут още през 1998 година, само че през 2004 година Конституционният съд постанови, че поетите отговорности опонират на настоящия по това време главен закон на страната. След това настъпиха промени в Конституцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР