Армения призова незабавно да бъде изпратена мисия на ООН в

...
Армения призова незабавно да бъде изпратена мисия на ООН в
Коментари Харесай

Армения поиска незабавно мисия на ООН в Нагорни Карабах

Армения прикани " неотложно " да бъде изпратена задача на Организация на обединените нации в Нагорни Карабах , която да следи обстановката на място, заяви Франс прес в неделя.

Това се случва, откакто в сряда в Нагорни Карабах, където Баку разгласи, че е поел надзор.

" Международната общественост би трябвало да постави всички старания за незабавното изпращане на междуведомствена задача на Организация на обединените нации в Нагорни Карабах, която да следи и прави оценка правата на индивида и филантропичната обстановка и обстановката със сигурността на място ", сподели арменският външен министър Арарат Мирзоян.

Това се случи по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в събота.

Мирзоян още веднъж насочи обвинявания към Баку за " етническо пречистване " в сепаратисткия район. " За страдание, ние нямаме сътрудник за мир, а страна, която намерено декларира, че " правото е на страната на по-силния " и непрекъснато употребява мощ, с цел да наруши мирния развой ", добави той.

" Посланието е ясно: можете да говорите за мир, а ние да водиме война, и няма да можете да измененията нищо ", акцентира министър Мирзоян.

Няколко часа по-рано от същата естрада на Общото заседание азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов даде обещание, че арменското болшинство в Нагорни Карабах ще бъде третирано наедно с другите жители на страната.

По-рано в събота първият ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) с филантропична помощ дойде в Нагорни Карабах. Русия също изпрати помощ.

Живеещите в Нагорни Карабах етнически арменци споделят, че са обсадени, разполагат с малко храна и незадоволително електричество и гориво.

По-рано Москва заяви, че арменските сепаратистки бойци.

Нагорни Карабах е интернационално приет за азербайджански, само че е на процедура самостоятелен, откогато се откъсна по време на войната с Армения през 90-те години на предишния век.

По време на друга къса война през 2020 година Азербайджан си възвърна огромна част от територията, както и седем околни региона, които от 90-те години на предишния век бяха следени от етнически арменци с поддръжката на Ереван.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР