Армения и Азербайджан взаимно си отправиха обвинения за нови нападения,

...
Армения и Азербайджан взаимно си отправиха обвинения за нови нападения,
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан се обвиняват взаимно в зверства, убитите са много

Армения и Азербайджан взаимно си насочиха обвинявания за нови набези, откакто през вчерашния ден организираха най-жестоките бойни дейности сред двете страни от края на войната през 2020 година за противоречивия район Нагорни Карабах, предава Франс прес. Най-малко 100 арменски и азербайджански бойци бяха убити в тези конфликти. Русия разгласи, че е реализирано помирение, само че двата лагера още веднъж си размениха обвинявания в нарушавания.

Арменското министерство на защитата съобщи, че Баку е възобновил офанзивите с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа. От своя страна азербайджанското военно ведомство заяви, че арменските сили са нарушили примирието и са обстреляли през нощта азерски позиции в зоните Келбаджар и Лачин с миномети и артилерия.

Двете някогашни руски републики водиха през последните трийсет години две войни за противоречивата територия на Нагорни Карабах. В първата, от началото на 90-те, починаха над 30 000 души, а във втората, през 2020-а, която Армения изгуби – повече от 6500.

Армения прикани интернационалната общественост да реагира. Европейският съюз, Съединени американски щати, Франция, Русия, Иран и Турция показаха мощна паника и насочиха апели за преустановяване на насилието. Нагорни Карабах е анклав обитаем най-вече с арменци, който се отдели от Азербайджан с поддръжката на Армения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР